EP Infrastructure udala dluhopisy za téměř 20 miliard

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: EP Energy

Energetická společnost EP Infrastructure (EPIF) úspěšně umístila na trzích svou první mezinárodní emisi eurobondů v objemu 750 milionů eur (19 miliard korun), které jsou splatné v roce 2024 a mají pevnou úrokovou sazbu 1,659 procenta. O emisi byl mezi investory zájem, celkové objednávky ze 129 účtů institucionálních investorů činily 1,3 miliardy eur.

Společnost chtěla nabídkou dluhopisů využít příznivých podmínek na mezinárodních dluhových trzích. Příjmy z prodeje dluhopisů chce částečně refinancovat své současné bankovní úvěry. Nové dluhopisy jí také sníží průměrné náklady na půjčky.

EPIF je klíčovou dceřinou společností Energetického a průmyslového holdingu (EPH). Sdružuje firmy EPH zabývající se přepravou, distribucí a skladováním zemního plynu, distribucí elektřiny a produkcí tepla a elektřiny.

Soustředí se především na Slovensko a Českou republiku. Mimo jiné řídí přepravní plynovod Eustream a drží největší skladovací kapacity plynu v regionu Slovensko - Česká republika - Rakousko.

V EPIF drží 69procentní podíl společnost EPH, zbylých 31 procent má konsorcium globálních institucionálních investorů pod vedením Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA).