EU investuje miliardy do energetiky, chce snížit závislost na Rusku

Uzávěr plynovodu.

Uzávěr plynovodu. Zdroj: ctk

Evropská unie rozhodla o financování projektů v rámci programu CEF (Connecting Europe Facility, Propojení evropských zařízení). Program má za cíl zlepšit energetickou infrastrukturu v odlehlých regionech společenství. Největších investic se dostane státům kolem Baltského moře, které mají finance oprostit od ruského energetického vlivu.

Například 187,5 milionu eur (pět miliard korun) EU investuje do plynovodu Balticonnector. Ten má se svou délkou 79 kilometrů vést mezi Estonskem a Finskem po dně Finského zálivu. Finsko v současnosti přijímá plyn pouze z jednoho zdroje, kterým je plynovod mířící právě z Ruské federace.

Necelými dvaceti miliony eur Evropská unie rovněž podpoří estonsko-lotyšské propojení soustavy s plynovodem Balticonnector. Díky tomu bude moci do Finska proudit plyn z lotyšského zásobníku Inčukalns.

Energetických investic se dočkají také v Bulharsku, kam EU pošle téměř 30 milionů eur (810 milionů korun). Ty mají sloužit k výstavbě sto kilometrů dlouhého elektrického propojení Burgasu a regionu Dobrudža na severovýchodě země.

„Tento způsob finanční podpory pomůže zalepit díry v evropské energetické soustavě a povede ke skutečně propojenému evropskému trhu. To nám pomůže zabezpečit a posílit soustavu, stejně jako usnadní zavedení obnovitelných zdrojů energie,“ řekl k investicím Miguel Arias Cañete, evropský komisař pro energetiku.

Zbylých šest projektů, které v rámci projektu EU podpořila, se týkaly studií a plánování nových energetických cest.