Eustream: Dodávky ruského plynu pro Evropu nejsou narušeny

plynovod

plynovod Zdroj: Glen Dillon, wikimedia.org, CC-BY-3.0

Dodávky ruského plynu do zemí Evropské unie přes Ukrajinu pokračují beze změny, oznámil dnes slovenský přepravce zemního plynu Eustream. Také podle ruské firmy Gazprom její plyn do Evropy ukrajinským tranzitem proudí stabilně. Rusko v pondělí přestalo dodávat plyn Kyjevu kvůli sporům o nezaplacené účty a panují obavy, že krize ohrozí zásobování plynem ve zbytku Evropy.

Norská ropná a plynárenská firma Statoil dnes upozornila, že by mohla zvýšit dodávky plynu do EU, ale není schopna případný výpadek ruského plynu nahradit.

„Můžeme o něco zvýšit, ale ruský plyn nahradit nemůžeme,“ řekl výkonný ředitel Statoilu Helge Lund na dotaz novinářů, zda by firma mohla posílit dodávky a nahradit dovoz od ruské společnosti Gazprom. Žádné podrobnější údaje Lund nesdělil. Statoil je druhým největším dodavatelem zemního plynu na evropský trh, kde jeho podíl představuje asi 14 procent.

Podle slovenské společnosti Eustream zajišťující tranzit ruského plynu přes Slovensko dál do Evropy nejsou ale zatím se zásobováním problémy. „Eustream nezaregistroval na kompresorové stanici Velké Kapušany žádný pokles objemu plynu mířícího do Evropské unie z východu,“ napsal na svých internetových stránkách Eustream.

Rusové Evropu uklidňují

Ruská společnost Gazprom pozastavila dodávky plynu na Ukrajinu poté, co Kyjev neuhradil do stanoveného termínu dluh za odběr suroviny. Po selhání posledního vyjednávání o ceně za plyn v noci na pondělí požaduje ruský plynárenský gigant, aby Kyjev platil příští dodávky dopředu.

Dřívější spory mezi Ruskem a Ukrajinou před pěti a osmi lety vedly k omezení dodávek na západ Evropy. Mluvčí Gazpromu Sergej Kuprijanov v pondělí ubezpečil, že dohodnuté objemy plynu potečou k evropským odběratelům přes Ukrajinu dál. Kyjev má podle něj za povinnost je nepřerušovat. Zároveň ale Kuprijanov upozornil Brusel, že komplikace nastat mohou. Evropská unie i Ukrajina ale mají údajně v současnosti dostatek zásob plynu, s nimiž při výpadku dodávek mohou vystačit řadu měsíců.