Exodus těžařů z Arktidy: po Shellu odcházejí další ropní obři

Prirazlomnaja, první těžební plošina Gazpromu v pravidelně zamrzající arktické oblasti

Prirazlomnaja, první těžební plošina Gazpromu v pravidelně zamrzající arktické oblasti Zdroj: Krichevsky, Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Ambiciózní plány těžařů ropy na využívání nových mořských ložisek za severním polárním kruhem nevycházejí. Poté, co loni svém průzkumné aktivity v oblasti omezil Shell, oznámili krátce po sobě své stažení z arktických vod i další těžaři – Repsol a Gazprom. Jako jeden z důvodů zmiňují nízké ceny ropy.

Španělský Repsol se definitivně vzdal všech práv na průzkum ložisek v Čukotském moři. Společnost také zavírá své kanceláře v aljašské metropoli Anchorage. Repsol tak následoval další firmy jako Conoco Philips nebo Statoil.

Z téměř 500 původně vydražených úseků mořského dna Čukotského moře, které v roce 2008 nabídly americké úřady ve velmi úspěšné aukci těžebním společnostem, zůstává obsazeno jen několik bloků. Ty paradoxně drží Shell, jehož částečné stažení z oblasti vyvolalo pozornost po celém světě.

„Úspěšný rozvoj těžby v Čukotském moři vyžaduje spolupráci a synergie s dalšími energetickými společnosti,“ uvedla viceprezidentka americké pobočky Repsolu Jan Sieving. V Oblasti na sever od Aljašky už ale zjevně není s kým spolupracovat.

Repsol už na konci loňského roku omezil svůj podíl na projektu s americkou společností Armstrong na průzkum ložiska na Aljašce a odložil plánované průzkumné vrty v oblasti. V Arktidě drží ještě podíly na několika průzkumných ložiscích v Beaufortově moři. Pronájem vyprší v roce 2017 a těžební společnosti se zatím nerozhodly, zda jej prodlouží.

Ambiciózní plány v Arktidě omezuje i ruský Gazprom. Firma původně chtěla podniknout dvanáct průzkumných vrtů a seismiky zmapovat několik tisíc kilometrů čtverečních Barentsova moře, nyní ale své původní záměry označila jako „nejen prakticky neproveditelné, ale i zbytečné“.

Ceny ropy Brent v posledních deseti letechGraphical visualization of market data.

Ani Gazprom se z regionu nestahuje docela. Těžař stále drží 33 licencí na průzkum námořních polí, z toho sedm v Barentsově a dvacet v Karském moři.

Shell průzkumné vrty v Čukotském moři, které vyvolaly rozsáhlé protesty ekologických aktivistů, ukončil loni v září. Firma utratila sedm miliard dolarů, aniž by narazila na využitelná naleziště ropy nebo zemního plynu.