Gazprom podepsal s Čínou největší kontrakt na plyn své historie

Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: CTK

Ruský plynárenský gigant Gazprom podepsal dlouho očekávanou obří dohodu o dodávkách plynu do Číny. Kontrakt s čínskou státní společností China National Petroleum Corporation (CNPC) za hruba 400 miliard dolarů (osm bilionů korun) je dosud největší smlouvou o dodávkách plynu v historii firmy. Dohoda by mohla snížit závislost ruského exportu na Evropě coby hlavním odběrateli ruského plynu.

Gazprom má do Číny dodávat 38 miliard krychlových metrů plynu ročně po dobu 30 let, předpokládá dohoda podepsaná za přítomnosti ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho čínského protějšku Si Ťin-pchinga. Je to zhruba čtvrtina současné čínské roční poptávky a necelá čtvrtina objemu plynu, který Rusko loni vyvezlo do Evropy.

Podle šéfa Gazpromu Alexeje Millera činí celková hodnota rusko-čínského kontraktu zhruba 400 miliard dolarů (osm bilionů korun). Plyn bude Rusko do Číny posílat novým plynovodem, který spojí sibiřská plynová pole s oblastmi u čínského pobřeží. Jeho výstavba spolu s rozvojem polí a stavbami dalších zařízení si vyžádají od Ruska investice 55 miliard dolarů, zatímco Čína by měla přispět 20 miliardami dolarů. Dodávky by měly začít v roce 2018.

„Otevřeli jsme zásadně nový exportní trh s ohromným potenciálem,“ řekl Miller. Projekt organizace dodávek označil za „největší investiční projekt globálního významu“. Symbolicky je dohoda velkým triumfem pro šéfa Kremlu, který se v době ukrajinské krize a snahy evropských zákazníků omezit svou závislost na ruském plynu pokouší najít nová partnerství v Asii.

Čína tlačí cenu dolů

Není však zatím jasné, zda se Rusko a Čína dokázaly domluvit na jednotkové ceně dodávek. Gazprom jen sdělil, že cena bude navázána na vývoj cen ropy a bude obsahovat klauzuli „odeber, nebo zaplať“, kdy odběratel musí platit za celé nasmlouvané množství, i za to, které neodebere.

Podle odborníků má v jednáních lepší pozici Čína. Peking prý využije těžkou pozici Moskvy, která potřebuje pojistit vývoz Gazpromu vůči eventuálnímu výpadku dodávek plynu na západ. Čína proto žádá nižší ceny dodávek, než je skutečná tržní hodnota.

Podle nejmenovaných zdrojů agentury Reuters Čína nabídla zaplatit více než zhruba devět dolarů za milion britských termálních jednotek (mmBtu), které v současnosti zřejmě platí za plyn Turkmenistánu. Nejnižší nabídka Gazpromu přitom prý byla zhruba 9,67 dolaru za mmBtu. Evropě loni Gazprom prodával plyn průměrně za 10,6 USD za mmBtu, což podle zvyklostí používaných v Rusku odpovídá zhruba 380 dolarům za tisíc krychlových metrů plynu.

Vladimir Putin a Xi Jinping se domluvili na dodávkach ruského plynu do ČínyVladimir Putin a Xi Jinping se domluvili na dodávkach ruského plynu do Číny | ctkVladimir Putin a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching se domluvili na dodávkach ruského plynu do Číny

„Vzhledem k sankcím Evropské unie, které mohou Rusko eventuálně postihnout, si myslím, že Moskva není v pozici vyjednat příliš vysoké ceny,“ řekl Gordon Kwan, expert na energetiku výzkumní společnosti Nomura.

Nový plynovod

Plyn bude Rusko do Číny posílal novým plynovodem, který spojí sibiřská plynová pole s oblastmi u čínského pobřeží. Jak Putin uvedl, Rusko bude investovat 55 miliard dolarů do průzkumu plynu a vybudování plynovodů v Číně, Peking pak Moskvě přispěje částkou zhruba 20 miliard dolarů.

Čína bude odebírat plyn z východosibiřských polí Kovykta a Čajandin. To jsou podle Gazpromu jiné zdroje, než z jakých dodává plyn do Evropy.

Státem ovládaný Gazprom o dodávkách plynu do Číny jednal více než deset let. Akcie Gazpromu bezprostředně po oznámení podpisu stouply skoro o dvě procenta, později ale oslabily a naposledy přidávaly zhruba 0,8 procenta.