Jedy v popelnicích. Sedmdesát procent baterií skončí v koši

Baterie

Baterie Zdroj: CC BY-SA 3.0: Aney Wikimedia-Commons

Baterie a akumulátory Češi stále spíše odhodí do koše či popelnice, než by je recyklovali. Ve směsném odpadu skončí 71 procent galvanických článků. Lidé si na to, že mají baterie recyklovat, zvykají pomalu.

V roce 2010 vybrala společnost Ecobat, jejíž členy je šest výrobců baterií, k recyklaci 458 tun, v roce 2011 to bylo 769 tun a v loňském roce rekordních 921 tun baterií. Je to i díky tomu, že na sběru podle ní začaly spolupracovat obce i firmy.

„Podle průzkumu, který pro Ecobat vypracovala letos na jaře agentura Markent, odevzdala alespoň jednou ročně baterie do některé ze sběrných nádob přibližně polovina dotazovaných. Naopak druhá polovina zatím baterie vůbec neodevzdává. Vyhazování do popelnice přímo přiznalo 20 procent respondentů,“ sdělil serveru E15.cz ředitel společnosti Ecobat Petr Kratochvíl.

Navíc ani z té „uvědomělejší“ poloviny neodevzdávají do sběrných boxů lidé baterie všechny a pokaždé. Buď v koši, nebo v domácnostech, loni zůstalo až 2 255 tun baterií. Galvanické články jsou přitom ve směsném odpadu zodpovědné za 88 procent obsahu rtuti, 85 procent kadmia či 67 procent niklu a 10 procent zinku.

V polovině letošního roku v České republice fungovalo 17 tisíc sběrných míst a jejich počet podle Kratochvíla stále narůstá. „Baterie lze odevzdat všude tam, kde se prodávají,“ poznamenal. V současnosti vychází jedno sběrné místo průměrně na 620 obyvatel. V loňském roce se počet sběrných míst rozšířil o 1500.

Další by měla vzniknout podle Kratochvíla zejména v regionech, které jsou v tomto ohledu zatím pod republikovým průměrem. Jde například o Ústecký a Moravskoslezský kraj. Lidé v průměru podle údajů Ecobatu nakoupí ročně 18,7 kusů baterií, v domácnostech pak zůstává třináct baterií. Čísla však mohou být dle společnosti i mnohonásobně vyšší.