Kinští chystají projekt s česko-čínským Žďasem. Může proměnit tvář malých hydroelektráren

Slévárna Žďas

Slévárna Žďas Zdroj: Mlada fronta

Constantin Kinský
Constantin Kinský
Constantin Kinský
Constantin Kinský
Constantin Kinský
9
Fotogalerie

Šlechtický rod Kinských chystá společný projekt se strojírenskou firmou Žďas. Výsledkem má být nový typ vodní turbíny určené pro menší vodní elektrárny. Společný záměr rodiny Kinských a české firmy kontrolované čínskou státní společností Citic je testován na rodinném panství ve Žďáru nad Sázavou, kde má své sídlo i Žďas.

„Se Žďasem spolupracujeme na vynálezu elektroturbíny. Chystáme spolu pilotní projekt efektivnější turbíny pro hydroelektrárny. Mám radost, že se nějaká místní firma do něčeho takového vrhá. Snažíme se dělat ze Žďáru nad Sázavou takové malé české Silicon Valley,“ říká hrabě Constantin Kinský. Vývoj financuje partnerská strojírenská firma, stát se investorem se Kinský ani v případě byznysového úspěchu záměru nechystá. 

„Společnost připravuje produkci nového typu bezlopatkové vodní turbíny do segmentu mikroenergetiky a předpokládá zavedení sériové výroby tohoto produktu,“ uvádí ve své poslední výroční zprávě strojírenský Žďas. Projekt navazuje na místní tradici pokročilého strojírenství i pokrokových odvětví.

„Není tu jen Žďas, je tu celé portfolio firem. které například dodávají kybernetiku do Číny, připomíná hrabě s tím, že závislost Žďárska na Žďasu se během let snížila ve prospěch řady dalších firem. „Svým způsobem tu má high-tech tradici od třináctého století a firmy zde fungují v jakémsi neformálním inkubátoru,“ doplňuje Kinský. 

Strojírenský Žďas koupila nejprve v roce 2016 čínská společnost CEFC, jejíž aktiva posléze po zatčení a vyšetřování jejího šéfa Jie Ťien-minga o dva roky později převzala Citic Europe Holdings vlastněná čínskou státní firmou Rainbow Wisdom Investments. Z dat poradenské společnosti Bisnode vyplývá, že aktivita čínského kapitálu v Česku v loňském roce zvolnila.

Podle posledních dostupných statistik k loňskému březnu byl počet čínských firem v Česku nejnižší od prosince 2012. „Objem čínského kapitálu v základním jmění českých firem v březnu 2019 dosáhl 5,7 miliardy korun, což znamenalo meziročně pokles o bezmála 27 milionů korun,“ uvedla říká analytička Bisnode Petra Štěpánová.