Kontrakt za 11 miliard: český Inekon postaví v Kurdistánu cementárnu

Cementárna

Cementárna Zdroj: en.wikipedia.org

Tuzemskému dodavateli továren na klíč Inekon se podařilo v irácké části Kurdistánu podepsat smlouvu na výstavbu zcela nové cementárny. Hodnota kontraktu je 450 milionů dolarů, tedy asi jedenáct miliard korun.

„Nyní čekáme na to, až bude vyřešené financování z irácké strany. Rádi bychom začali co nejdříve,“ řekl E15.cz majitel Inekonu Josef Hušek. Partnerem Čechů je v Iráku je místní soukromá společnost. Byznys si obě strany slibují od stavebního ruchu v rámci poválečné obnovy regionu.

Závod na cement má vzniknout u města Sulajmáníja. To leží jen asi 150 kilometrů od území, které ovládá takzvaný Islámský stát. V samotné Sulajmáníji kurdské speciální jednotky letos na jaře zlikvidovali spící buňku pracující pro IS.

Blízkovýchodní geopolitické turbulence přitom již několikrát byznys Inekonu zhatily. Krátce před propuknutím války v Sýrii tam například Češi připravovali výstavbu další cementárny. Kontrakt, který se nakonec nerealizoval, měl podnik rovněž v Maroku.

„Nejvíce jsme byli zasažení v Egyptě,“ dodal byznysmen. Tam měl Inekon smlouvu na výstavbu za 185 milionů eur. Ovšem podepsanou ještě za bývalého prezidenta Husní Mubáraka, jehož smetly lidové nepokoje. „Navíc vyslance, s nímž jsme na Sinaji kontrakt podepsali, později zastřelili,“ líčí peripetie Hušek.

Inekon s cementárnou nepochodil ani ve Vietnamu. Tamní projekt před lety podpořila Exportní garanční a pojišťovací společnost, peníze měla poskytnout PPF Banka. Záměr se však neuskutečnil, podle Huška kvůli krizi a utužení podmínek pro financování. Policie chce dva bývalé manažery státní EGAP obžalovat kvůli škodě 871 milionů korun. Z projektových dokumentů měli vymazat pasáže varující před riziky. Hušek považuje obvinění za „blbost“, projekt byl podle něj připravený dobře.