Křetínského EPH kupuje od E.ONu elektrárny v Itálii

Daniel Křetínský, EPH

Daniel Křetínský, EPH Zdroj: Foto E15 Robert Zlatohlavek

Český Energetický a průmyslový holding (EPH) kupuje v Itálii od německého koncernu E.ON sedm elektráren s celkovým výkonem 4500 MW, tedy vyšším než je výkon jaderných elektráren Temelín a Dukovany dohromady. Součástí akvizice je šest plynových elektráren s kapacitou 3900 MW, dalších asi 600 MW představuje výkon černouhelné elektrárny Fiume Santo na Sardinii. Cena nebyla zveřejněna.

Z pohledu instalovaného výkonu se tak Itálie stane pro EPH hlavním trhem pro výrobu elektřiny. Ve srovnání se střední Evropou je Itálie pro výrobce lukrativní. Za megawatthodinu v základním zatížení se platí od 50 do 70 eur, ve špičkách se cena drží nad 60 eury. To jsou dvakrát vyšší ceny než v Česku.

„Tato akvizice je dalším logickým pokračováním naší už dříve avizované strategie vstupu na vyspělé západoevropské trhy, které nemají dostatečně velkou rezervu instalovaného výkonu,“ uvedl předseda představenstva EPH Daniel Křetínský. O zmíněné elektrárny usilovala také italská společnost Edison, součást francouzské energetické firmy EDF, ale nabídla prý málo.

Společnosti cenu transakce neuvedly a nechtějí komentovat ani další detaily do okamžiku, kdy dohodu schválí antimonopolní orgány Evropské komise (souhlas by měl padnout ve druhém čtvrtletí). Když ale problémy sužovaný E.ON oznámil v roce 2013 záměr zbavit se italských elektráren, spekulovalo se, že by chtěl za svá aktiva získat tři miliardy eur. Jak již web E15.cz infotrmoval, kupci ale byli údajně ochotni nabídnout o miliardu méně.

Podle interních prezentací E.ONu, které měla k dispozici agentura Reuters, plynové a uhelné elektrárny tvořily zhruba čtvrtinu hodnoty italských aktiv. Dvě třetiny hodnoty připadá na vodní, větrné a solární elektrárny. O ty EPH neusiloval a nemá ani na jejich budoucí odkup opci. „Prodej dalších aktiv v Itálii pořád zvažujeme,“ tvrdí šéf E.ONu Johannes Teyssen.

Špatná sázka na růst cen

E.ON se dostal do problémů v roce 2007, kdy v sázce na rostoucí ceny energií utratil za aktiva v jižní Evropě 11,5 miliardy eur. Především kvůli prudce klesající ceně elektřiny v Německu má nyní dluhy ve výši přibližně 31 miliard eur (více než 860 miliard korun) a jeho akciová hodnota se od roku 2008 propadla zhruba o tři čtvrtiny. Firma proto prochází rozsáhlou restrukturalizací, která zahrnuje rozdělení podniku na dvě části.

Elektrárna společnosti E.ONElektrárna společnosti E.ON | CC BY-NC-ND 2.0: teamworklive via Flickr EPH si v Itálii kupuje poměrně moderní elektrárenskou flotilu. Čtyři paroplynové elektrárny zahájily provoz v posledních deseti letech. Pátá elektrárna Trapani slouží k výrobě elektřiny a tepla a jde o méně účinnou formu výroby elektřiny v plynové turbíně. E.ON v nich měl většinové majetkové podíly. Uhelnou elektrárnu na Sardinii spuštěnou na začátku 80. let minulého století tvoří dva bloky s výkonem 320 megawattů. Dva bloky spalující topný olej elektrárna odstavila v roce 2013 a nyní je likviduje.
Po dokončení transakce bude mít EPH v Itálii výrobní výkon 4500 megawattů. Druhý největší výkon ve svém elektrárenském portfoliu získal holding loni akvizicí britské černouhelné elektrárny Eggborough s výkonem 2000 megawattů. V Německu ovládá EPH elektrárenský výkon 875 megawattů. V Česku jsou pro výrobu elektřiny určena zařízení s výkonem 845 megawattů.

V rámci změn se společnost zbavuje vedlejších činností. V Bulharsku prodal E.ON v roce 2012 svou distribuční firmu českému Energo-Pro. V Česku se loni zbavil podílu v Pražské plynárenské za 6,5 miliardy korun. Ve Španělsku prodal svůj byznys australskému fondu Macquarie za 2,5 miliardy eur.

V jižních Čechách a na jižní Moravě nyní E.ON zásobuje elektřinou 1,2 milionu zákazníků. Podíl firmy na českém trhu činí asi 20 procent.

„EPH, zdá se, sází na jednu kartu, a to na nákup na dluh co největšího objemu aktiv v době jejich nabídky mnohdy vynucené zadlužením prodávajících a sázkou na budoucí růst cen elektřiny, který povede k větší rentabilitě výroby,“ řekl ČTK analytik BH Securities Petr Hlinomaz. Podle něj může EPH jako finanční investor kalkulovat s pozdějším prodejem některých svých aktiv zahraničním zájemcům, a to i mimoevropským.

Expanzivní choutky

EPH provozuje elektrárenské, plynárenské a těžební podniky, a to především v České republice, na Slovensku a v Německu. Svou činnost se nyní snaží rozšířit, zájem projevila například o německé aktivity švédské společnosti Vattenfall a slovenské aktivity italské firmy Enel. Nedávno také převzal britskou černouhelnou elektrárnu Eggborough.

EPH loni v létě změnil vlastnickou strukturu, když svůj 40procentní podíl prodala skupina PPF Petra Kellnera. Největšími akcionáři jsou nyní šéf EPH Daniel Křetínský a spoluvlastník skupiny J&T Patrik Tkáč, kteří kontrolují každý po 37 procentech. Zbytek akcií je v držení skupiny J&T.

EPH
- Holding vznikl v roce 2009 jako společný podnik skupiny PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, firmy J&T a podnikatele Daniela Křetínského. Zaměřil se na podnikání v energetice a průmyslu.
- Skupina v současnosti zahrnuje více než 40 podniků v tuzemsku, na Slovensku, v Polsku a Německu působících v oblasti těžby uhlí, výroby elektřiny a tepla či distribuce a dodávek tepla.
- EPH se svou činnost snaží rozšiřovat, zájem firma projevila o německé aktivity švédské společnosti Vattenfall a slovenské aktivity italské firmy Enel. Loni na podzim se EPH dohodl na převzetí britské černouhelné elektrárny Eggborough.
- Holding je podle svých vlastních údajů klíčovým přepravcem ruského zemního plynu do EU, největším dodavatelem tepla v Česku, druhým největším českým výrobcem elektřiny a třetí největší těžební společností v Německu.
- V ČR kontroluje například Elektrárny Opatovice, výrobce elektřiny a tepla Plzeňskou energetiku a United Energy, producenta tepla Pražskou teplárenskou či provozovatele zásobníku plynu SPP Storage.
- V roce 2013 EPH koupil na Slovensku 49procentní podíl s manažerskou kontrolou ve Slovenském plynárenském priemyslu a stejný podíl i ve Stredoslovenské energetice (slovenská aktiva EPH tvoří asi polovinu z dvaatřicetimiliardového provozního zisku před odpisy).
- Holding získal také například 40procentní podíl ve slovenské firmě NAFTA, která se zabývá uskladňováním plynu a těžbou ropy. Ovládá rovněž i přepravce ruského zemního plynu do západní Evropy firmu Eustream nebo plynárenskou distribuční firmu SPP-distribúcia.
- V Německu pak EPH vlastní těžební společnost Mibrag a firmu HSR, jež provozuje hnědouhelnou elektrárnu Buschhaus a povrchový důl Schöningen. V Polsku EPH ovládá společnost PG SILESIA, provozující černouhelný důl.
- Zdroje EPH disponují úhrnnou instalovanou elektrickou kapacitou téměř 1745 megawatt a jejich roční výroba dosahuje v souhrnu 8,5 terawatthodin. Provozní zisk (EBITDA) holdingu za rok 2012 dosáhl 32,7 miliardy korun, celkové tržby činily 115 miliard korun.
- Podniky holdingu zaměstnávají více než 8000 lidí.
- Akcionáři EPH jsou Daniel Křetínský a Patrik Tkáč (podle webových stránek firmy drží dvě třetiny hlasovacích práv) a investoři z J&T. Podíl v holdingu měl dříve také Kellner, loni ho ale spolumajitelům prodal.