Křetínského Eustream uspěl v miliardovém sporu se slovenskými úřady

Plynovod Eustream

Plynovod Eustream Zdroj: EPH

Slovenská plynárenská firma Eustream, ve které 49 procent akcií a manažerskou kontrolu drží český Energetický a průmyslový holding, uspěla v miliardovém soudním sporu se slovenskou Finanční správou ohledně povinnosti zaplatit státu mimořádný odvod. Napsal to týdenník Trend. Verdikt není pravomocný, Finanční správa se odvolala k slovenskému nejvyššímu soudu.

Eustream, který zajišťuje tranzit ruského plynu přes Slovensko dále do západní Evropy, zpochybnil postup Finanční správy při výpočtu zvláštního odvodu firmy za rok 2013 v částce 74,8 milionu eur (dvě miliardy korun).

Eustream podle časopisu ve sporu tvrdil, že jeho zisk, z něhož se zvláštní odvod počítá, stoupl nikoliv díky lepšímu hospodaření, ale v souvislosti s dodržením evropské legislativy ohledně oddělení dodavatelských a přepravních činností. Bez této transakce by firma měla prý zaplatit odvod pouze necelých 17 milionů eur (459 milionů korun).

Prodej, tranzit a distribuci plynu na Slovensku původně zastřešovaly plynárny SPP, které jednotlivé činnosti později vyčlenily do dceřiných společností včetně nynějšího Eustreamu.

Soud: je to diskriminace

Zvláštní odvod ve výši 4,356 procenta uvalila na firmy s ročním ziskem alespoň tři miliony eur (81 milionů korun), jež podnikají v regulovaných sektorech ekonomiky včetně energetiky, současná levicová vláda premiéra Roberta Fica krátce po svém nástupu do úřadu v roce 2012.

Krajský soud ve zmiňovaném sporu podle časopisu ale rozhodl, že zákon o zvláštním odvodu se jeví být v rozporu s principem rovnosti a zákazem diskriminace a že Finanční správa by ho neměla v praxi využívat. „V jistém ohledu se rozsudek soudu může vztahovat obecně na legitimitu zvláštního odvodu,“ uvedl ke sporu předseda senátu bratislavského krajského soudu Viliam Pohančeník.

Polostátní firma Eustream ani slovenská Finanční správa spor nekomentovaly. Jde o první případ, kdy se společnost z regulovaného sektoru ekonomiky ohradila vůči zvláštnímu odvodu. Kromě zmiňovaných podniků musejí zvláštní daň platit státu na základě jiného zákona také slovenské banky.