LOM Praha přišel o třímiliardovou zakázku na opravu afghánských vrtulníků, vyhráli ji Slováci

Do Afghánistánu. Vrtulníky Mi-17 ruské výroby

Do Afghánistánu. Vrtulníky Mi-17 ruské výroby Zdroj: wired.com

Vrtulník Mi-17 slovenské armády
Vrtulník Mil Mi-17 české armády
Vrtulník Mi-17 afghánské armády
Helikoptér Mi-17 s diplomaty havarovala v Pákistánu.
5
Fotogalerie

Slovenská společnost Letecké opravovne Trenčín (LOTN) podle médií uspěla v tendru servisní agentury NATO na opravu vrtulníků, které Američané koupili pro afghánskou armádu. Hodnota zakázky by mohla dosáhnout až 110 milionů eur (téměř tři miliardy korun), informoval slovenský list Hospodárske noviny (HN). Ministerstvo obrany bez bližších informací získání zakázky potvrdilo a uvedlo, že první tři vrtulníky byly dnes přepraveny na Slovensko.

"Jde o jednu z největších zakázek v historii našich leteckých opraven. Úspěchem je ovšem nejen to, že jsme obstáli v konkurenci špičkových světových podniků, ale i to, že tímto způsobem zajistíme práci pro lidi v trenčínském regionu na několik dalších let," uvedl ministr obrany Peter Gajdoš. Firma, kterou vlastní stát, ani ministerstvo obrany zakázku původně nekomentovaly s odvoláním na utajení informací.

LOTN by podle rámcové smlouvy měl opravit nejméně deset a nanejvýš 36 bojových vrtulníků Mi-17 ruské výroby, napsaly HN. V případě naplnění celého kontraktu by zakázka dosáhla téměř desetinásobku ročních tržeb firmy.

Zájem o zakázku měly podle HN i firmy z dalších zemí, včetně českého podniku LOM Praha. "Uvedené výběrové řízení se netýká bojově poškozených vrtulníků, ale provedení generálních oprav vrtulníků Mi-17 V5. V tomto tendru byl vybrán jako dodavatel podnik LOTN," citoval list ředitele firmy LOM Praha Romana Planičku.

Slovenský podnik LOTN se dlouhodobě potýká s nedostatkem zakázek, společnost byla závislá na objednávkách slovenského ministerstva obrany. Firmu, která podniká i v oblasti údržby, oprav a modernizace letounů české výroby L-410 a L-39, chtěla slovenská vláda pronajmout soukromé firmě. Ministerstvo obrany ale tendr loni zrušilo, což zdůvodnilo tím, že zájemci o podnik by patrně nezaručili jeho oživení a udržení zaměstnanosti.