Místo zdravotnictví biomasa. Hubáček ovládl jednu z největších biotepláren v zemi

Miliardář Pavel Hubáček koupil jednu z největších tepláren na biomasu v zemi.

Miliardář Pavel Hubáček koupil jednu z největších tepláren na biomasu v zemi. Zdroj: EC Kutná Hora

Miliardář Pavel Hubáček prostřednictvím svého fondu Creditas Assets má od skupiny Redwood Capital převzal firmu Biowatt, která v Kutné Hoře dodává teplo více než třem tisícům domácností.
Jádro podnikání Biowattu leží v kutnohorské teplárně, která z obilné a řepkové slámy vyrábí kombinovaně teplo i elektřinu.
3
Fotogalerie

Miliardář Pavel Hubáček koupil jednu z největších tepláren na biomasu v zemi. Prostřednictvím svého fondu Creditas Assets od skupiny Redwood Capital převzal firmu Biowatt, která v Kutné Hoře dodává teplo více než třem tisícům domácností. Odhadem jde o stamilionovou transakci.

Jádro podnikání Biowattu leží v kutnohorské teplárně, jež z obilné a řepkové slámy vyrábí kombinovaně teplo i elektřinu. Teplárna má tepelný výkon 23,5 megawattu a ročně vyrobí více než sto terajoulů tepla. Na kolik transakce vyšla, žádná ze stran nechtěla komentovat. 

Hráči z trhu nicméně odhadují, že hodnota podniku se počítá ve stovkách milionů korun. Byznys teplárny totiž značně podporují státní dotace, které kutnohorský výrobce tepla bude moci čerpat ještě minimálně dalších devět let. „U takto velkého zdroje s těmito výrobními parametry se dotace pohybuje nad stovkou milionů korun ročně,“ potvrdil Jan Habart, šéf Českého sdružení pro biomasu CZ Biom. Firma tak do roku 2017 vytvářela zisky ve vyšších desítkách milionů, byť podle poslední výroční zprávy za rok 2019 zisk klesl na pět milionů kvůli vysoké ceně slámy.

Hubáčkova skupina hodlá teplárnu začlenit do své lokální distribuční soustavy, kterou v areálu už provozuje. „Touto akvizicí pokračujeme v posilování své pozice jednoho z významných distributorů energie v Česku,“ říká Richard Holešinský, investiční ředitel UCED, součásti Creditas. 

Získaná energie z biomasy je podle něho v porovnání s plynem, zejména v poslední době, dramaticky výhodnější. „Areál v Kutné Hoře navíc chceme dále rozvíjet. V druhé polovině roku 2022 plánujeme spuštění elektrokotle. Uvažujeme také o začlenění kogeneračních jednotek, fotovoltaiky i bateriových systémů,“ nastiňuje plány Holešinský. 

Účetně Hubáček teplárnu umístí do svého nového podfondu kvalifikovaných investorů Creditas Energy, který spustil teprve loni. Už nyní jsou ve fondu veškerá aktiva, jež dosud vlastnila Hubáčkova energetická divize UCED. Cílem podfondu jsou investice do zdrojů a distribuce elektřiny a dalších služeb v decentralizované energetice. Zatím v jeho portfoliu převažují lokální distribuční sítě. 

Pro Redwood Capital byznysmenů Tomáše Hardta, Petra Polívky a Marka Šimáka by to nebyla první transakce tohoto druhu. V roce 2009 skupina prodala takřka totožnou teplárnu v Jindřichově Hradci skupině ČEZ, za což podle zdrojů z trhu inkasovala kolem půl miliardy korun.

Proč stále rostou ceny energií?

Video placeholde
Proč stále rostou ceny energií? • Videohub

Hubáček patří k nejbohatším Čechům. Podnikání rozvíjí v realitách, developmentu, energetice a bankovnictví. Oblast zdravotnictví naopak opouští, letos má dokončit prodej sítě společnosti Alzheimercenter skupině Penta. Hubáčkovo jmění magazín E15 Premium odhadl na více než 15 miliard korun.

V Česku je největším zdrojem čistě na biomasu jeden z bloků hodonínské elektrárny, kterou vlastní skupina ČEZ. Zařízení ročně vyrobí asi 420 terajoulů tepla.