Moratorium Liberty Ostrava pokračuje, huť věřitelům předloží plán restrukturalizace

Liberty Ostrava

Liberty Ostrava Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Všeobecné moratorium, které chrání hutní podnik Liberty Ostrava před věřiteli, trvá. Krajský soud v Ostravě zjistil, že nejsou splněny zákonné podmínky pro zrušení moratoria. Firma má v dostatečném stadiu rozpracován restrukturalizační plán a chce ho do konce příštího týdne předložit k hlasování dotčeným stranám. Novinářům to po dnešním jednání řekl soudce Viktor Břeska. Moratorium má trvat do 21. března.

„Nebylo splněno především to, že by v návrhu na všeobecné moratorium byly uvedeny nepravdivé údaje, a současně platí, že soud ani nezjistil, že by podnikatel sledoval svým všeobecným moratoriem nebo celkovou preventivní restrukturalizací nepoctivý záměr,“ řekl soudce.

Dotčených stran, které musí Liberty seznámit s restrukturalizačním plánem, je podle soudce více než 1300. „To jsou ti věřitelé, kteří budou mít hlasovací právo. Liberty jako podnikatel jim musí restrukturalizační plán předložit a oni se rozhodnou, jestli ho svým hlasováním přijmou, či nikoliv,“ řekl Břeska.

O plánu by podle něj věřitelé mohli hlasovat někdy v dubnu. Je na Liberty, zda případně požádá soud o prodloužení moratoria. „Pro prodloužení však musí být splněny zpřísněné podmínky,“ řekl soudce.