Od dílů pro rakety ke Krtečkovi. Továrna Detoa investuje desítky milionů

Výroba hraček v továrně Detoa

Výroba hraček v továrně Detoa Zdroj: E15 Michael Tomes

Výroba hraček v továrně Detoa
Výroba hraček v továrně Detoa
Výroba hraček v továrně Detoa
Výroba hraček v továrně Detoa
Výroba hraček v továrně Detoa
8
Fotogalerie
Zvenčí omšele působící fabrika na Krtečky a další dřevěné hračky Detoa z Jizerských hor se přerodí do nového. Majitel nejstarší továrny na dřevěné hračky Jaroslav Zeman již začal s úpravami vnitřních historických prostor.

“Jsem pro způsoby našich babiček. Nepůjčovat si, našetřit a teprve pak investovat. Celkem to bude třicet až čtyřicet milionů korun,” řekl E15.cz Zeman. Kromě půjček podnikatel nevyužívá ani evropské dotace.

Historické kanceláře už Detoa v Jiřetíně pod Bukovou opravuje roky a práce stále neberou konce. „Následně se chceme pustit do fasád, na nichž byly prvky stylu art deco,“ dodal fabrikant. V šedesátých letech sice při úpravách továrny původní plášť monumentální budovy vzal za své. Podnik však při jeho obnově využije dobové fotografie.

Současná podoba továrny pochází z 30. let. Z podniku založeném v roce 1908 Johannem Schowankem se stal již tehdy velký exportér vyvážející do desítek zemí. Za války se v závodu vyráběly modely letadel, tanků a lodí pro výcvik německých pilotů a díly pro rakety V2. Fabrika byla následně znárodněna podle Benešových dekretů. Současný vlastník jí získal v roce 1991, když zvítězil proti zahraniční konkurenci se svým privatizačním projektem. Aktuálně společnost s tržbami kolem pětaosmdesáti milionů korun zaměstnává k dvě stům lidí. Kromě samotné výroby Zemanova firma objevila nový zdroj byznysu také v otevření továrny veřejnosti. Ročně se tam na výrobu dřevěných hraček přijede podívat kolem pětadvaceti tisíc lidí.

Rozhovor s Jaroslavem Zemanem čtěte v úterním vydání deníku E15.