OKD bude těžit uhlí minimálně do konce roku 2023. Další prodloužení už ale bude složitější

OKD prodlouží těžbu uhlí minimálně do konce roku 2023

OKD prodlouží těžbu uhlí minimálně do konce roku 2023 Zdroj: Michael Tomeš

OKD prodlouží těžbu uhlí minimálně do konce roku 2023
OKD prodlouží těžbu uhlí minimálně do konce roku 2023
OKD prodlouží těžbu uhlí minimálně do konce roku 2023
4
Fotogalerie

Jediný tuzemský těžař černého uhlí, společnost OKD, prodlouží dobývání uhlí minimálně do konce roku 2023. Společnost bude také usilovat o získání povolení pro těžbu až do roku 2025, uvedli ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) a předseda představenstva OKD Roman Sikora s tím, že tím reagují na současnou situaci na energetickém trhu.

V roce 2023 chce OKD vytěžit stejně jako letos přibližně 1,3 milionu tun uhlí. Z toho asi 880 tisíc tun bude podle OKD spadat na energetického uhlí, které se dnes podle klíčového australského indexu prodává za 197 dolarů za tunu, tedy o polovinu dráž než před rokem. Od této cenovky se odvíjí i cenotvorba pro energetické uhlí OKD. Pokud by tedy ceny vydržely, jen energetické uhlí by OKD mohlo zajistit kolem čtyř miliard tržeb. 

Smlouvy na dodávky energetického uhlí už má OKD s klíčovými odběrateli zajištěné do poloviny příštího roku.

Rozhodnutí o prodloužení těžby podle Stanjury vychází ze tří důležitých skutečností. „Zaprvé ze snahy vlády zajistit dostatek uhlí minimálně pro dvě následující topné sezony, zadruhé z obrovské poptávky tuzemských zákazníků, kterou vyvolaly výpadky dodávek černého uhlí z východu kvůli ruské agresi na Ukrajině, a zatřetí z dostatečně vysokých cen černého uhlí na světových trzích, které udržují OKD v zisku,“ vypočítává Stanjura.

Dron E15 nad lomem Vršany

Video placeholde
• E15

Podle původních plánů měla těžba v OKD skončit letos, v dubnu ale představenstvo OKD schválilo, že dobývání uhlí bude pokračovat do druhého čtvrtletí roku 2023. Vedení OKD mezitím zároveň zpracovalo analýzu dalšího možného prodloužení těžby, která podle Stanjury ukázala smysluplnost prodloužení těžby.

Třinecké železárny, jeden z klíčových odběratelů firmy, rozhodnutí vítá. A to přesto, že se už od roku 2017 na konec OKD připravuje a už dnes odebírá uhlí třeba z Polska nebo jiných zemí.

Byznysmen Petr Paukner, největší obchodník s uhlím v Česku, prodloužení těžby do konce roku 2023 vnímá také jako smysluplné. Současné ceny na burze tento krom podle něj umožňují. 

Další oddálení konce těžby až do roku 2025 už ale vnímá jako problematické. „Vytěžitelné zásoby už budou hůře dostupné. Buď by se uhlí muselo dobývat v jiném dole než ČSM – a tedy v dole již zavřeném –, anebo by OKD musela získat povolení od polské strany. Zbylé zásoby jsou totiž sice dobyvatelné z dolu ČSM, ale spadají už pod důl Morcinek, jehož česká část leží na samotných hranicích s Polskem a navíc pod řekou,“ říká Paukner.

O prodloužení těžby do roku 2025 chce OKD podle Sikory rozhodnout nejpozději v první polovině příštího roku. Pokud by se vláda rozhodla těžbu prodloužit až do poloviny desetiletí, investiční náklady by vyšly na stovky milionů korun. Firma OKD by je podle Sikory zaplatila ze svých vlastních zdrojů, a přesto by to podle něho nemělo ohrozit ziskovost firmy. Zároveň vyloučil, že by OKD uvažovala o obnovení těžby v už zavřených dolech.

Státní společnost OKD, ve které dnes pracuje zhruba 2600 kmenových zaměstnanců, je jediným producentem černého uhlí v Česku. Mezi její klíčové odběratele patří společnost Veolia, Třinecké železárny nebo huť Liberty. Loni podle mluvčí OKD Nadi Chattové firma vykázala provozní zisk přes dvě miliardy korun. V současnosti má v provozu poslední dva doly ČSM jih a ČSM Sever.