Správa pohledávek OKD se odvolala proti zamítnutí žaloby na NWR. Chce téměř 25 miliard

Český podnikatel Zdeněk Bakala.

Český podnikatel Zdeněk Bakala. Zdroj: profimedia.cz

Společnost Správa pohledávek OKD (dříve OKD) se odvolala proti listopadovému rozhodnutí Krajského soudu v Ostravě, který zamítl společnou žalobu proti firmě New World Resources NV (NWR) a podnikateli Zdeňku Bakalovi. Vyplývá to z informací na serveru justice.cz.

Firma OKD po NWR a Bakalovi chtěla více než 24,5 miliardy korun kromě jiného za vyplacené dividendy, které považuje za neoprávněně vyplacené. Soud ale v listopadu rozhodl, že výplaty dividend byly v souladu se zákonem. Bakalova mluvčí Šárka Samková tehdy uvedla, že podnikatel vítá, že soud potvrdil závěry vyšetřování policie a státního zastupitelství a odmítl obvinění související s kauzou OKD jako neopodstatněná.

Podle Správy pohledávek OKD rozhodnutí soudu mimo jiné spočívá v nesprávném právním posouzení věci. „Soud prvního stupně neúplně zjistil skutkový stav věci, neboť neprovedl navržené důkazy potřebné k prokázání rozhodných skutečností,“ uvedla společnost. Navrhuje proto, aby odvolací soud rozsudek změnil a nařídil žalovaným částku zaplatit.

Firma OKD podala žalobu v roce 2016, poté co se dostala do úpadku. Do potíží se dostala kvůli klesajícím cenám uhlí a předluženosti. Insolvenční návrh na sebe podala sama, věřitelé pak přihlásili pohledávky za více než 23 miliard korun.

Firma poté prošla reorganizací. Doly a provozní majetek byly vloženy do nové společnosti, jejímž majitelem se prostřednictvím své firmy Prisko stal v roce 2018 stát. Později se přejmenovala na OKD, zatímco v původní OKD zůstaly jen pohledávky za bývalými majiteli a její název se změnil na Správa pohledávek OKD.

OKD je jediným producentem černého uhlí v Česku. Těžba ale postupně končí. Firma těží už jen ve dvou šachtách Dolu ČSM na Karvinsku, kde se má těžit minimálně do konce letošního roku. Pracuje tam přibližně 3500 lidí.