Plyn pro Evropu za týden zdražil téměř o polovinu, může za to válka s Hamásem i počasí

Cena plynu roste

Cena plynu roste Zdroj: Reuters

Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh dnes dál rostla. Během dne překročila 56 eur (téměř 1400 korun) za megawatthodinu (MWh), dostala se tak na nejvyšší úroveň od konce února. Od začátku týdne vzrostla o zhruba 45 procent. Vzhůru ji v poslední době tlačí vyhlídky na příchod chladnějšího počasí a nejistota ohledně dodávek.

Cena klíčového termínového kontraktu na plyn s dodáním v příštím měsíci ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku dnes vystoupila až na 56,1 eura za MWh. Později část růstu smazala a pohybovala se mírně nad 55 eury za MWh. Oproti čtvrtku si tak připisovala zhruba čtyři procenta.

Ve čtvrtek cena stoupla o zhruba 15 procent. „Je třeba počítat s tím, že jakmile udeří mrazy, před kterými jsme poslední dobou varováni, tak se cena zvedne ještě více,“ sdělil v reakci na čtvrteční růst Lukáš Kaňok ze společnosti Kalkulátor.cz. „Ve spojení s počasím je nutné počítat s velmi nestabilními cenami,“ dodal.

Za obavami o dodávky stojí ozbrojený konflikt mezi palestinským hnutím Hamás a Izraelem, poškození podmořského plynovodu spojujícího Finsko a Estonsko a přetrvávající hrozba stávky v australských závodech produkujících zkapalněný zemní plyn (LNG).

Loni v srpnu se velkoobchodní cena plynu pro evropský trh kvůli omezování dodávek z Ruska vyšplhala až do blízkosti 350 eur za megawatthodinu. Od té doby však výrazně klesla, k čemuž přispěly vysoké dodávky LNG. Cena plynu na burze je teď hluboko pod úrovní administrativně stanoveného stropu v České republice, který činí 2500 Kč za MWh.