Pražská šunka čeká už šest let, zápis mezi speciality EU se opět odkládá

Pražská šunka

Pražská šunka Zdroj: profimedia

Ve druhé půli srpna uplynuly tři měsíce od zveřejnění oficiální žádosti v Úředním věstníku EU o zapsání Pražské šunky na seznam zaručených tradičních specialit EU. Během této doby mohly členské země naposledy podat proti zápisu námitky. A ty také přišly – přestože od podání žádosti do jejího zveřejnění uplynulo pět a půl roku, během kterých se značnou část původních námitek podařilo odstranit.

„Jak bývá u žádostí o zápis časté, Evropská komise námitky obdržela. Momentálně dokumenty zkoumá,“ uvedla mluvčí generálního ředitelství pro zemědělství a rozvoj venkova Evropské komise Clémence Robinová. Kdo a proč námitky podal, neuvedla.

Pokud by v tříměsíční lhůtě námitky nepřišly, bylo by zapsání Pražské šunky do souboru více než pěti desítek specialit včetně belgických speciálních piv typu lambic a kriek či italské mozzarelly již jen formalitou. Teď se případný zápis opět odkládá na neurčito.

„Komise má nyní neomezenou dobu na zkoumání eventuálních námitek, teprve po jejich prozkoumání nám zašle stanovisko. Termín se nedá předjímat,“ uvedla mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková s tím, že rezort žádnou oficiální informaci od komise – stejně jako Český svaz zpracovatelů masa, který žádost o zápis podával – neobdržel.

Tradice výroby Pražské šunky má kořeny v devatenáctém století. Specialita se posléze stala jedním z hlavních exportních artiklů. Proti zápisu se zpočátku ohrazovali Němci, Rakušané, Italové, a zejména Slováci, u nichž se Pražská šunka ve společném státě také vyráběla ve velkém. Zatímco připomínky Německa, Rakouska a Itálie se podařilo během pěti let diskuzí vyřešit, slovenské se projednávaly do poslední chvíle.

Nejdéle čekalo Chelčicko-lhenické ovoce, nejkratší dobu suchary a trubičky
Česká republika se po vstupu do Evropské unie dočkala zápisu 33 produktů na seznam některých ze tří chráněných označení Evropské unie. Stejně jako u Pražské šunky se přitom zápis výrazně protáhl. Nejdéle čekalo Chelčicko-lhenické ovoce, u něhož doba mezi podáním žádosti a zapsáním na seznam činila sedm let a šest měsíců. Téměř sedm let pak čekaly Karlovarské oplatky a Karlovarské trojhránky. Naopak nejkratší doba od podání po zápis – necelé tři roky – uplynula u Lomnických a Karlovarských sucharů a Hořických trubiček.