Příměří v celní válce o letadla. EU a USA urovnaly spory o podporu Airbusu a Boeingu

Airbus A220

Airbus A220 Zdroj: Airbus

Spojené státy a Evropská unie se dohodly na ukončení vleklého sporu kolem subvencování výrobců letadel, kvůli kterému na sebe vzájemně uvalily cla. 

Evropská komise podle zdrojů agentury Bloomberg strávila pondělní noc jednáními s členskými státy bloku, aby byla dohoda hotova před dnešní schůzkou představitelů EU s americkým prezidentem Joem Bidenem v Bruselu. Ta by měla zřejmě začít po poledni. Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová vyjádřila přesvědčení, že dnešní „rozhovor s našimi americkým přáteli“ přinese dohodu.

EU a USA se od roku 2004 u Světové obchodní organizace (WTO) navzájem obviňují z nelegální podpory svých výrobců letadel Airbus a Boeing. WTO ve sporech rozhodla, že v rozporu s mezinároními pravidly své výrobce finančně podporovaly obě strany.

Spojené státy v roce 2019 jako odvetu za evropskou státní podporu pro Airbus uvalily cla na evropské zboží v hodnotě 7,5 miliardy dolarů (157 miliard korun) ročně. EU pak loni kvůli subvencím pro Boeing zavedla cla na americké zboží v hodnotě čtyři miliardy dolarů (84 miliard korun) ročně. Letos v březnu se však obě strany v rámci snahy o urovnání sporu dohodly, že do července výběr těchto cel pozastaví.

Podle zdrojů agentury AFP nyní představitelé EU a USA oznámí, že pozastavení výběru cel prodlouží. „Máme dohodu, která poskytne čas pro dosažení dlouhodobého řešení. Během tohoto času budou sankce pozastaveny,“ uvedl jeden ze zdrojů AFP. „Je to dobrá dohoda, dlouhé příměří,“ řekl další zdroj.

Za zvýšenou ochotou obou stran k dohodě stojí podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy vedle výměny na postu amerického prezidenta i rostou cí čínská konkurence. „Společnost Comac by se podle plánu Pekingu měl již koncem tohoto desetiletí stát plnohodnotným konkurentem americkému Boeingu a evropskému Airbusu. Tito dva výrobci letadel, nyní globálně zřetelně dominující, i proto zakopávají válečnou sekeru," vysvětlil.