Regulátor varuje: špatné investice zdraží plyn

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Gazprom.com

Klíčový energetický projekt zemí visegrádské čtyřky, který má i podporu Evropské unie, naráží v Česku na pochybnosti regulátora. Energetický regulační úřad se obává, že budování plynovodů, které vytvoří novou páteřní trasu ze severního Polska přes Česko dále na jih, nemusí být správnou volbou.

„Neefektivně investované prostředky do nové infrastruktury budou mít za následek významný nárůst cen pro odběratele plynu,“ uvedl úřad Aleny Vitáskové v rámci připomínkového řízení k aktualizované energetické koncepci. Deník E15 má příslušný materiál k dispozici. Visegrádské země se dosud shodovaly, že propojení chystaných terminálů zkapalněného plynu (LNG) v polském Svinoústí a na chorvatském Krku sníží závislost střední Evropy na ruském plynu.

Ve Svinoústí se například počítá s plynem z Kataru. Tuzemský operátor plynovodů Net4Gas chce přispět tím, že bude investovat miliardy korun do posílení plynovodu mezi severní a jižní Moravou. Za důležitá pak považuje propojení tuzemských plynovodů s polskými a rakouskými. Energetický regulační úřad nicméně uvádí, že není jisté, zda budou LNG terminály v Polsku a na ostrově Krk vůbec uvedeny v provoz.

„Je zřejmé, že je nutné podporovat budování přeshraničních plynovodů, ovšem ve vztahu k ekonomické efektivnosti investice. Z tohoto důvodu není zřejmé kladení důrazu na Polsko a Rakousko,“ napsal regulační úřad. Konkrétně tuto připomínku ministerstvo průmyslu akceptovalo a text energetické koncepce upravilo. Důrazu na severojižní spojení plynovodů jako takové se ale podle všeho úřad Martina Kuby zatím nevzdává.

ERÚ navíc upozorňuje, že kapacita české soustavy plynovodů převyšuje potřeby země. Menší podpora severojižního propojení ale může fakticky vyhovovat ruské firmě Gazprom, která je pořád největším dodavatelem plynu do Česka i dalších zemí střední Evropy.

Šéf Net4Gas Thomas Kleefuss nedávno uvedl, že jeho firma prosazuje, aby bylo česko-rakouské propojení plynovodů Oberkappel zahrnuto do regionálních a evropských investičních plánů. Hotové by mělo být v roce 2018. Operátor tuzemských plynovodů už letos zprovoznil přípojku do Polska. Podle Kleefusse by tyto aktivity mohly vést také ke vzniku společného trhu s plynem čtyř zemí – Česka, Rakouska, Slovenska a Maďarska.

Společnost Net4Gas zatím patří německé skupině RWE, ale je na prodej. Paradoxně se spekuluje o tom, že zájem o koupi by mohl mít právě ruský Gazprom. Česko-rakouské propojení by nemuselo vyhovovat ruským zájmům i z dalšího důvodu: Češi by díky němu získali přístup k neruské surovině z obřího plynovodu Nabucco – pokud by se navzdory nynějším pochybám přece jen stavěl.