Rolls-Royce plánuje výrobu malých jaderných reaktorů. První chce provozovat do roku 2029

Budoucnost jaderné energetiky? Vizualizace malého nukleárního reaktoru od společnosti Rolls-Royce.

Budoucnost jaderné energetiky? Vizualizace malého nukleárního reaktoru od společnosti Rolls-Royce. Zdroj: Rolls-Royce

Obří jaderné elektrárny by mohly nahradit malé nukleární reaktory.
Stavba americké jaderné elektrárny VC Summer, kterou její investoři ukončili na konci července 2017
Jaderná elektrárna Dukovany, ilustrační foto
Marek Ruščák, vedoucí projektu modulárního reaktoru na ÚJV Řež.
5
Fotogalerie

Britský výrobce luxusních automobilů a leteckých motorů se pouští do dalšího odvětví. Do roku 2029 plánuje instalovat a provozovat miniaturní jaderné reaktory. Společnost to oznámila v programu BBC Today. Inovace slibuje snížení nákladů výstavby jaderných energetických zdrojů. Například by tyto moduly mohly být přepravovány do elektráren běžnými nákladními auty. 

Rolls-Royce vede konsorcium, které plánuje stavět malé modulární reaktory (SMR) a instaluje je v bývalých jaderných lokalitách v Cumbrii (hrabství na severozápadu Anglie - pozn. red.) nebo ve Walesu. Výrobce předpokládá, že ve Velké Británii vybuduje 10 až 15 stanic.

Zdroj pro každé město

Samotný reaktor zaujímá plochu jen 0,6 hektaru a vejde se tak na pozemek o rozloze 4 hektarů. To jej jen jedna šestnáctina plochy, kterou zabírá tradiční jaderná elektrárna, jako například obří Hinkley Point.

SMR jsou tak malé, že teoreticky každé město by mohlo mít svůj vlastní reaktor. Při využití pozemků stávajících elektráren ovšem nebude zapotřebí řešit problémy se zajištěním bezpečnosti, zejména v oblasti možných teroristických útoků na jaderné zdroje.

Technologie malých modulárních reaktorů může rovněž vyřešit problém se stavbou masivních, nákladných a pro investory příliš rizikových velkých jaderných elektráren. Jen v posledních několika letech například ztroskotaly plány japonských společností Toshiba a Hitachi, které nezískaly dostatečné prostředky na výstavbu klasických jaderných zdrojů. 

Na cestě za levnější energií

Výhodou mini reaktorů je, že je lze vyrábět sériově v továrnách. „Hlavní inovací je využití prefabrikovaných částí, které jsou vyrobeny za použití originálních metod digitálního sváření a kompletace pomocí robotů tak, že mohou být poté snadno dovezeny na místo a pospojovány,“ říká ředitel pro technologie Rolls-Royce Paul Stein. To podle něj dramaticky sníží náklady na stavbu jaderných elektráren, což násedně povede k nižším cenám energie.

„Potenciální nákladové přínosy minireaktorů mohou být nadhodnocené,“ varuje Paul Dorfman z University College London, z jehož pohledu je mnohem ekonomičtější postavit jednu jednotku o výkonu 1,2 GW než tucet jednotek o výkonu 100 MW.

Kritici technologie dále upozoňují, že malé nukleární reaktory nebudou vyvinuty a vyrobeny v dostatečném počtu minimálně do roku 2035. Pokud tedy chce Spojené království do poloviny 30. let splnit své emisní závazky, musí to výrobci stihnout o poznání rychleji.

Oponenti pak dále upozorňují také na to, že chybí širší zkušenosti s podobnými zařízeními a podobné projekty, které vznikají jinde ve světě zatím také v provozu nejsou a těžko domyslet všechny souvislosti s tím spojené.

Odborná i laická veřejnost včetně ekologů jsou pak v pohledu na jadernou energii rozděleni. Někteří ji považují za nebezpečnou a nákladnou, zatímco jiní říkají, že k dosažení nulové úrovně emisí skleníkových plynů do roku 2050 jsou zapotřebí všechny existující technologie. 

Česká stopa na poli minireaktorů

Otázce modulárních reaktorů se dlouhodobě věnuje také energetická skupina ČEZ, a to prostřednictvím své dceřiné firmy ÚJV Řež. Podle Marka Ruščáka, který v Řeži vede výzkumný projekt miniaturního jaderného reaktoru Energy Well, by tato technologie mohla způsobit průlom na trhu.

„Energy Well by měl mít potřebnou licenci a možnost prodávat svou technologii jako energetický celek do deseti let,“ řekl Ruščák v dřívějším rozhovoru pro E15. Základní výzkum je ukončen, ústav nyní hledá financování pro stavbu prvního funkčního prototypu.