Ropné vrty v USA se opět dávají do pohybu. Těžit se musí i kvůli velkým dluhům

Američtí těžaři ropy, jejichž význam se v posledních letech výrazně zvýšil, znovu nabírají dech.

Američtí těžaři ropy, jejichž význam se v posledních letech výrazně zvýšil, znovu nabírají dech. Zdroj: profimedia

Návrat těžařů je podle analytika společnosti Finlord Borise Tomčiaka tažen návratem ceny nad úroveň 40 dolarů za barel.
Nyní se lehká ropa WTI prodává za zhruba 41,5 dolaru za barel.
Trh s ropou počítá spíše se stabilizací. Nahrávají tomu plány kartelu OPEC, Organizace zemí vyvážející ropu.
Jejich hlavní členové potřebují, aby se cena vyšplhala aspoň na úroveň 50 dolarů za barel, jinak budou jejich veřejné finance v deficitech.
5
Fotogalerie

Američtí těžaři ropy znovu nabírají dech. Počet jejich aktivních vrtů v minulém týdnu poprvé po měsících propadů opět vzrostl.

Byť počet aktivních vrtů podle ropné společnosti Baker Hughes vzrostl jen o jeden na 181, předznamenává to změnu trendu na americkém trhu. Od poloviny března totiž nebyl týden, kdy by jejich množství nekleslo. Nyní je jejich počet v porovnání se začátkem roku pouze čtvrtinový. Tehdy jich bylo 672.

Postupný útlum těžební aktivity způsobila nejprve cenová válka mezi Ruskem a Saúdskou Arábií a poté propad globální poptávky, který vyvolala pandemie koronaviru.

Návrat těžařů je podle analytika společnosti Finlord Borise Tomčiaka tažen návratem ceny nad úroveň 40 dolarů za barel. Nyní se barel americké lehké ropy WTI prodává za zhruba 41,5 dolaru. „Krize jasně ukázala, že pro americké těžaře je hranice dlouhodobě rentabilní těžby až na hranici 40, nikoliv 30 dolarů za barel, jak se dříve předpokládalo,“ hodnotí Tomčiak.

Data společnosti Rystad Energy ukázala, že při ceně 35 dolarů za barel většina těžařů finančně kolabuje, což dokazuje i bankovní sektor, který se z celého segmentu v posledních měsících výrazně stáhl. Jen přes jaro, tedy v nejkritičtějším období, poklesly úvěrové závazky v segmentu americké těžby ropy a plynu o 15 procent, odhaduje agentura S&P.

„Pokud cena ropy zůstane na úrovni 40 dolarů či níž, banky zůstanou velice opatrné. Ropa pod touto hranicí tak může znamenat konec břidličné ropy,“ říká analytik Bloomberg Intelligence Spencer Cutter. Břidličná ropa nyní tvoří většinu americké produkce.

Trh s ropou nicméně počítá spíše se stabilizací. Nahrávají tomu plány Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Jeho hlavní členové potřebují, aby se cena vyšplhala alespoň na úroveň 50 dolarů za barel, jinak budou jejich veřejné finance v deficitech.

„Státy OPEC už ohlásily, že za tímto účelem plánují držet těžbu na nízké úrovni i v dalších měsících,“ podotýká Tomčiak s tím, že pokud se tak skutečně stane, bude to znamenat jen další posílení amerických těžařů na trhu. „Jejich návrat se dá očekávat. Jednak jsou těžaři břidličné ropy schopni rychle reagovat na cenu a jednak je k obnově produkce nutí velké dluhy způsobené pozastavením těžby,“ dodává Tomčiak.

Těžba americké ropy od června se pohybuje kolem jedenácti milionů barelů denně. V polovině března, kdy byla na historickém rekordu, přitom dosáhla 13,1 milionu. Ještě rychleji ale klesla těžba členů skupiny OPEC. Ti v červnu v souhrnu vytěžili 22,62 milionu barelů denně, což je nejméně za dvacet let. Loni ve stejném měsíci kartel vyprodukoval 29,7 milionu barelů.