Ropným gigantům se začíná znovu dařit a utrácí

těžba ropy,

těžba ropy, Zdroj: Profimedia.cz

ilustrační foto
A.P. Moller-Maersk
A.P. Moller-Maersk
Ropné pole Juganskněftěgaz v Západní Sibiři, kde spolu těží Rosněfť a Exxon Mobil
Rafinerie společnosti Shell v Kataru
6
Fotogalerie

Francouzský Total kupuje divizi ropy a plynu od dánské A.P. Moller-Maersk, ruský Rosněfť zase rafinerskou divizi od Essar Group. Po období úspor se v ropném sektoru opět začíná utrácet.

Dánská přepravní společnost A.P. Moller-Maersk a francouzský ropný gigant Total včera oznámili uzavření obchodu v hodnotě 7,45 miliardy dolarů (165,5 miliardy korun). Za tuto částku Dánové odprodají francouzskému Totalu svou divizi ropy a plynu Maersk Oil.

Dohoda by měla být dokončena v prvním čtvrtletí příštího roku. Maersk podle ní získá 97,5 milionu akcií Totalu, což je asi 3,8 procenta majetku firmy. Total převezme i dluh, který činí 2,5 miliardy dolarů. Společnost Maersk Oil má většinu majetku v Severním moři.

Hodnota majetku v oblasti těžby ropy ve světě zůstává po prudkém propadu cen v roce 2014 nízká. Propad tehdy zasáhl celé odvětví, firmy se tak teprve teď pomalu navrací k velkým nákupům. 

Jednu takovou teď uskutečnilo také konsorcium v čele s ruskou ropnou skupinou Rosněfť, které dokončilo odkup rafinerské divize Essar Oil indické společnosti Essar Group. Cena celého kontraktu činí 12,9 miliardy dolarů (286,5 miliardy korun).

Součástí konsorcia je ještě evropský obchodník Trafigura a ruský fond UCP. Rosněfť bude mít v Essar Oil podíl 49,13 procenta. Konsorcium díky dohodě získá kontrolu nad rafinerií v západním Gudžarátu, jejíž kapacita je 400 tisíc barelů denně, a nad 3500 čerpacími stanicemi.

Naftařský společnostem se teď obecně více daří. Ve druhém čtvrtletí letošního roku se mnohým podařilo zvrátit tři roky trvající pokles zisků. Například americký ropný koncern Exxon Mobil svůj čistý zisk téměř zdvojnásobil a vydělal 3,35 miliardy dolarů (74,6 miliardy korun).

Více jak třicetiprocentní nárůst čistého zisku ohlásila také britsko-nizozemská skupina Royal Dutch Shell. O 14 procent se zase navýšil zisk již zmiňované francouzské skupiny Total. K návratu do černých čísel jim pomohla zejména předchozí opatření na snížení nákladů.

Pozitivní vývoj můžeme pozorovat i u dalších společností. Ruská Rosněfť například i přes nižsí zisky  překonala očekávání analytiků o osm procent, když se její čistý čtvrtletní zisk vyšplhal na 68 miliard rublů (24,7 miliardy korun). 

Britská ropná společnost BP v letošním druhém čtvrtletí sice snížila zisk o pět procent, v produkci ropy a zemního plynu ale letos zahajuje sedm projektů, což je největší roční počet v historii firmy.