Roskosmos se loučí s vesmírným monopolem, postupně ho nahradí soukromé firmy

Start rakety Sojuz

Start rakety Sojuz Zdroj: NASA HQ PHOTO

Start rakety Sojuz
Americká raketa Crew Dragon by měla od příštího roku testovat lety s lidskou posádkou.
Start rakety Sojuz
Start rakety Sojuz
Start rakety Sojuz
12
Fotogalerie

Ruskou státní korporaci Roskosmos čekají těžší časy. V říjnu museli pracovníci vesmírného programu poprvé po 43 letech přerušit probíhající start rakety a přistoupit k nouzovému přistání dvou astronautů. Na druhé straně světa chce americká soukromá společnost SpaceX poslat do vesmíru první stupeň rakety Falcon 9. Tento konkrétní kus již přitom dvakrát ve vesmíru byl. Pokud americká vesmírná agentura NASA nakonec začne využívat levnější lety privátních firem, může to pro Roskosmos znamenat miliardové výpadky příjmů.

Roskosmos se v posledních měsících a letech potýkal s mnoha problémy. Jednalo se o nesrovnalosti ve financování, ale také o mnohé technické potíže. Ruské agentuře ale nadále zůstává privilegium jediné světové agentury, která po ukončení letů amerických raketoplánů může posílat lidi do vesmíru. 

Již v prvním týdnu příštího roku však americká NASA otestuje model Crew Dragon od Space X určený pro přepravu cestujících. První let bude sice bez posádky, pokud ale vše půjde podle plánu, první test i s astronauty by mohl proběhnout v polovině příštího roku. Ve stejnou dobu se bude o zájem NASA ucházet také strojírenský gigant Boeing s modulem CST-100 Starliner.

„Rusové jsou očividně znepokojeni, že přijdou o příjmy z vysílání amerických astronautů na oběžnou dráhu,“ uvedl pro Bloomberg William Gerstenmaier, který v NASA šéfuje letům s posádkou. Ruská strana hrozící výpadek příjmů odmítá komentovat, od roku 2011 ale Američané Roskosmosu zaplatili asi 2,6 miliardy dolarů za přepravu astronautů a materiálů ze Země na Mezinárodní vesmírnou stanici a zpět.

Smlouva o vzájemné spolupráci vyprší v únoru 2020, poté se NASA ohledem na spolehlivost soukromých firem rozhodne o další spolupráci.

Výroční zpráva Roskosmosu za loňský rok přitom ukazuje, že pokles příjmů není jen záležitostí budoucnosti. Kromě sílícího podílu soukromých firem Roskosmos ze situace viní také sankce a rostoucí napětí na poli mezinárodního obchodu.

Otázkou ale je, jak efektivně dokáže Roskosmos získané peníze využívat. Z loňského auditu vyplývá, že se ve vesmírném gigantu „ztratilo“ přibližně jedenáct miliard dolarů. Jedná se především o faktury vyplacené za neexistující služby.

I tak Sovětský svaz a Rusko dokázaly z programu Sojuz vytěžit maximum. Poprvé letěl modul s posádkou před 51 lety, tedy v době, kdy Američané ještě nebyli na Měsíci. Právě příjmy z NASA přitom zajistily, že Sojuzy létají i nyní. V provozu je již desátá generace modulu, která i ze strany amerických astronautů sklízí chválu pro jednoduchost ovládání a spolehlivost. 

V budoucnu má Sojuz nahradit kosmická loď Federacija, ta se letu s posádkou ale dočká nejdříve za šest let.