Ruská loď se zapojila do budování plynovodu Nord Stream 2, americké sankce jí nevadí

Plavidlo Fortuna

Plavidlo Fortuna Zdroj: profimedia

Nord Stream 2
Stavba plynovodu Nord Stream 2, který má do Německa brzy přivádět ruský plyn
Plavidlo Fortuna
Stavba plynovodu Nord Stream 2
Stavba plynovodu Nord Stream 2
8
Fotogalerie

Ruské plavidlo Fortuna v dánských vodách zahájilo práce spojené s dokončováním plynovodu Nord Stream 2, jenž má po dně Baltského moře přivádět zemní plyn z Ruska do Německa. Podle agentury AFP to oznámila společnost Nord Stream 2 patřící pod ruského plynárenského giganta Gazprom. Zmíněná loď je od minulého týdne terčem amerických sankcí.

Fortuna, která do moře pokládá potrubí, "zahájila práce s cílem obnovit budování plynovodu Nord Stream 2 v dánských vodách", citovala z prohlášení AFP. "Veškeré práce se odehrávají v souladu s obdrženými povoleními," uvádí komuniké.

Nord Stream 2 je podle Gazpromu, který je hlavním investorem projektu, z 94 procent hotový. Práce na kontroverzním plynovodu o délce 1200 kilometrů v loňském roce stály kvůli sankcím Spojených států, na začátku prosince se znovu rozběhly v německých vodách. V těch dánských mají od úřadů opět zelenou od 15. ledna.

Plynovod má v jistém úseku vést výlučnou ekonomickou zónou Dánska, těsně mimo výsostné vody skandinávské země. Právě v těchto místech jižně od ostrova Bornholm se loď Fortuna v neděli večer nacházela, napsala AFP s odvoláním na aplikace pro sledování námořního provozu. Fortuna předtím vyplula z Německa a doprovázelo ji několik podpůrných plavidel, rovněž ruských.

Nord Stream 2 má zdvojnásobit kapacitu současného plynovodu Nord Stream na 110 miliard metrů krychlových ročně, od dokončení nyní projekt dělí zejména vybudování "dánského" úseku. Kromě Spojených států se proti němu staví například Polsko, Nord Stream 2 podle těchto zemí zvýší ruský ekonomický a politický vliv na Evropu. Moskva a Berlín uvádějí, že jde o komerční projekt.

Washington těsně před koncem mandátu exprezidenta Donalda Trump zvýšil tlak na pozastavení celého projektu uvalením sankcí na plavidlo Fortuna a jeho majitele, ruskou firmu KVT-RUS. Proti stavbě plynovodu se v minulosti postavil i nový šéf Bílého domu Joe Biden. Mapka- Situace tranzitu plynu na severu EvropyMapka- Situace tranzitu plynu na severu Evropy|E15