RWE chce dodávat plyn na Ukrajinu. Výhrůžek Gazpromu se nebojí

Plynovod

Plynovod Zdroj: CC BY 2.0: Beyond Coal and Gas

Německý energetický gigant RWE potvrdil, že chce zajišťovat dodávky plynu na Ukrajinu. Reverzním tokem přes Slovensko k tomu může dojít ještě letos. RWE se o obchod s Kyjevem zajímá i přes vyhrůžky ruského monopolního vývozce plynu Gazprom. Ten minulý týden varoval, že firmy, které budou s Ukrajinou spolupracovat, odstřihne od dodávek.

Plyn by na Ukrajinu putoval reverzním tokem přes Slovensko. Pro E15.cz to potvrdil mluvčí RWE Česká republika Martin Chalupský. Na dotaz, jestli se německá firma neobává sankcí ruského Gazpromu, odpověděl mluvčí stručně „ne“. „Vše další musíme pro tuto chvíli nechat bez komentáře,“ řekl Chalupský.

Stejný plán má také slovenský přepravce plynu Eustream. Ten podle slov mluvčího Vahrama Chuguryana hodlá oznámit výsledky zjišťování zájmu dodavatelů plynu na Ukrajinu do konce týdne.

Malý revers

Slovenská strana se okamžitě po dohodě s obchodními partnery ze Západu a na Ukrajině pustí do výstavby speciální přečerpávací plynové stanice. Ta pak posléze otočí směr části plynu proudícího z Ruska na západ opačným směrem.

Společnosti Eustream a Ukrtransgaz nedávným podpisem memoranda potvrdily záměr spustit dodávky plynu pro Ukrajinu ještě v letošním roce. Spokojenější je ovšem slovenská strana. Ta totiž navrhovala zprovoznění takzvaného malého reversu. Ten spočívá v dodávkách plynu na Ukrajinu přes plynovod mezi Vojany a Užhorodem. Trubky ve Vojanech jsou už léta prázdné.

17 miliard metrů krychlových

I proto tuto variantu Ukrajinci dlouho odmítali a žádali, aby se reverzní tok plynu realizoval nevyužitými kapacitami čtyř funkčních plynovodů, kterými Eustream přepravuje plyn Gazpromu z Ruska do Evropy. Nakonec ale Kyjev Bratislavě ustoupil.

Úpravy plynovodu, po kterých by mohli Ukrajinci využít jeho kapacity na osm až devět miliard metrů krychlových, potrvají přibližně čtyři měsíce. Spolu s dodávkami z Maďarska a Polska dokáže Evropská unie dodat na Ukrajinu přibližně 16 až 17 miliard metrů krychlových plynu.

Vyhrůžky Gazpromu

Ukrajina ročně spotřebuje 55 miliard metrů krychlových plynu, z toho více než polovinu dostávala z Ruska. Gazprom však v polovině června přerušil dodávky plynu na Ukrajinu, protože Kyjev do stanoveného data nezaplatil dluh za odběr. Firma nyní požaduje, aby Ukrajina platila za dodávky předem.

Gazprom rovněž začal naplňovat své plynové zásobníky v Evropě, aby se připravil na možné výpadky tranzitu přes Ukrajinu. „Myslím, že do nich můžeme napumpovat přes pět miliard krychlových metrů,“ řekl šéf podniku Alexej Miller.
A zároveň evropské společnosti varoval, aby plyn bez souhlasu Rusů neposílaly směrem na Kyjev. V opačném případě by prý mohl dodávky plynu těm evropským firmám, které by ruský plyn na Ukrajinu zpětně posílaly, omezit nebo zastavit.