Škoda Auto za miliardu nakoupí „zelenou“ elektřinu, nastoluje tím v Česku nový trend

Dodavatelem elektřiny v rámci PPA kontraktu bude energetická skupina Ambient Energy, která k tomu využije čtyři nové větrné elektrárny na Opavsku.

Dodavatelem elektřiny v rámci PPA kontraktu bude energetická skupina Ambient Energy, která k tomu využije čtyři nové větrné elektrárny na Opavsku. Zdroj: Jan Rash/Euro

Za největší tuzemskou automobilku bude elektřinu na 20 let odebírat její dceřiná společnost Ško-Energo, která se zabývá energetickými dodávkami pro škodovácké závody.
Celý park, který má dodávat elektřinu už příští rok, by měl energetický developer, společnost Micronix, postavit za 400 až 500 milionů korun.
Uzavřením této smlouvy Škoda získá 20letou fixaci nákladů za elektřinu, která jinak na burze kolísá.
4
Fotogalerie

Soukromý sektor si začíná razit novou cestu, jak se při výstavbě a provozu obnovitelných zdrojů elektřiny obejít bez veřejných dotací. Umožňují to smlouvy typu PPA (Power Purchase Agreements), u nichž se odběratel zaváže, za kolik a na jak dlouho bude elektřinu od provozovatele „zeleného zdroje“ nakupovat. Na tuzemském trhu k tomu poprvé přistoupila velká firma, konkrétně automobilka Škoda Auto. Kontrakt se přehoupne přes miliardu korun.  

Za největšího tuzemského soukromého zaměstnavatele bude elektřinu na 20 let odebírat její dceřiná společnost Ško-Energo, jež se zabývá energetickými dodávkami pro veškeré škodovácké závody.

Dodavatelem elektřiny bude energetická skupina Ambient Energy, která k tomu využije čtyři nové větrné elektrárny na Opavsku, jejichž souhrnný výkon má dosahovat devíti megawattů. Celý park, který má dodávat elektřinu už příští rok, by měl energetický developer, společnost Micronix, postavit za 400 až 500 milionů korun.

Škoda v této smlouvě získá 20letou fixaci nákladů na elektřinu, jejíž cena jinak na burze kolísá. Zároveň se tím přihlašuje k politice šetrného přístupu k životnímu prostředí, což jí vylepší pozici na finančním trhu, kde tuto politiku začínají sledovat banky i pojišťovny. Díky tomu mohou mít zeleně uvažující firmy v konečném důsledku i levnější úvěrování či pojištění.

„Věříme, že dostojíme závazku stát se ve výrobě elektrické energie a tepla uhlíkově neutrálními podle našich plánů. Cílíme na obnovitelné zdroje energie a usilujeme o jejich diverzifikaci,“ říká k novému kontraktu Tomáš Kubín, jednatel Ško-Energo.

Společnost Ambient Energy, která se specializuje na výkup a dodávky elektřiny z obnovitelných zdrojů, věří, že podobných projektů bude přibývat. Další PPA kontrakty už má rozjednané, výhledově by jich v Česku chtěla uzavřít desítky.

„PPA obchody jsou jednou z cest k decentralizaci energetiky a rozvoji obnovitelných zdrojů. Fungují skvěle například ve Spojených státech a mohly by být úspěšné i v České republice,“ míní šéf Ambient Energy Ladislav Seidler.

První podobný kontrakt byl v Česku uzavřen už loni. Martin Pacovský, bývalý šéf divize obnovitelných zdrojů ČEZ, si pro svůj Jarošovský pivovar nasmlouval 20letý kontrakt „zelené elektřiny“ od energetické společnosti Atlantis Management. Velikost smlouvy je ale v porovnání s tou škodováckou výrazně menší. 

„Ekonomicky to s PPA vychází úplně bez dotací. Myslím, že to má velký potenciál,“ řekl pro týdeník Hrot loni v listopadu Pacovský.  

Video placeholde
Gigafactory Volkswagen v Česku – pozitiva a negativa • Videohub

To, že podobné smlouvy mohou být výhodné pro obě strany, potvrzuje i šéf Svazu moderní energetiky Martin Sedlák. „Smlouvy mezi podniky a producenty zelené energie se uzavírají obvykle na 10 až 20 let. Pro továrny jsou výhodné, protože získají na dlouhé období předvídatelné podmínky cen odebírané energie. Producenti zelené energie na oplátku těží z dlouhodobého závazku odběru zelené elektřiny,“ představuje výhody tohoto systému Sedlák. Právě předvídatelnost ohledně cen a odběru je klíčová i pro banky, které z velké části obnovitelné zdroje pomáhají financovat. 

Firemní trh s dlouhodobými smlouvami na odběr zelené energie rostl v Evropě za posledních sedm let na 11 tisíc megawattů instalovaného výkonu. Jen v roce 2020 byly uzavřeny smlouvy na zhruba tři tisíce megawattů nových PPA projektů.

Ze známých firem tyto smlouvy využívá například Heineken, Danone, Bosch, Volkswagen nebo Deutche Bahn. Nejrozšířenější jsou ve Španělsku, kde její oblibu zajišťuje největší intenzita slunečního svitu v Evropě. Smlouvy nového typu se už ale rozvíjejí také ve Francii, v Německu nebo ve Švédsku. 

Globálně objem soukromě uzavřených dlouhodobých dohod loni meziročně vzrostl o 18 procent na 23,7 gigawattu, a to navzdory pandemii koronaviru. Mezi zeměmi podle agentury Bloomberg dominovaly Spojené státy americké, mezi společnostmi pak Amazon.