Skupina Solar Global spustí výrobu prvního zeleného vodíku v Česku

Elektřinu potřebnou pro elektrolytický rozklad vody na vodík a kyslík dodává v tomto článku vestavěný solární panel. Obdobný princip využije v průmyslovém měřítku skupina Solar Energy.

Elektřinu potřebnou pro elektrolytický rozklad vody na vodík a kyslík dodává v tomto článku vestavěný solární panel. Obdobný princip využije v průmyslovém měřítku skupina Solar Energy. Zdroj: profimedia.cz

„Do konce roku by k elektrárně měl přibýt elektrolyzér, který bude z přebytečné zelené elektřiny vyrábět vodík,“ sdělil šéf skupiny Solar Global Vítězslav Skopal.
V Česku by mohl brzy fungovat první komerční elektrolyzér na výrobu vodíku pomocí elektřiny z obnovitelných zdrojů. Snímek zachycuje jeden z prvních evropských zásobníků vodíku  v německém městě Prenzlau.
Souhrnné investice zahrnující výstavbu i druhého elektrolyzéru a střešní fotovoltaiky vyjdou na desítky milionů korun.
„Nyní řešíme studii proveditelnosti, budeme se muset seznámit s legislativou, vyřešit stavební povolení. Každopádně půjdeme do toho, jsme rozhodnutí,“ zdůrazňuje Skopal.
5
Fotogalerie

Ještě do konce letošního roku má být v provozu první komerční elektrolyzér na výrobu vodíku pomocí elektřiny z obnovitelných zdrojů v Česku. Souhrnná investice podle majitele skupiny Solar Global Vítězslava Skopala vyjde včetně výstavby druhého elektrolyzéru a příslušné střešní fotovoltaiky na desítky milionů korun.

Instalaci elektrolyzéru bude předcházet výstavba solárních střešních panelů v centrále firmy v Napajedlích u Otrokovic o výkonu 0,7 megawattu. „Do konce roku by k elektrárně měl přibýt elektrolyzér, který bude z přebytečné zelené elektřiny vyrábět vodík,“ sdělil Skopal.

Vodík se v Česku v elektrolyzérech pomocí elektřiny z obnovitelných zdrojů zatím komerčně nevyrábí, podotýká Česká vodíková technologická platforma (HYTEP) zastřešující firmy, které v zemi podporují rozvoj vodíkového hospodářství. „Projektů bude časem přibývat, ale rychlost rozvoje bude záviset na podpoře veřejných financí,“ míní Karin Stehlík, výkonná ředitelka HYTEP.

Průkopníka na trhu čeká několik překážek i spousta neznámých. „Nyní řešíme studii proveditelnosti, budeme se muset seznámit s legislativou a vyřešit stavební povolení. Každopádně půjdeme do toho, jsme rozhodnutí,“ zdůrazňuje Skopal.

Druhý elektrolyzér chce Solar Global umístit k jednomu ze svých už postavených solárních parků o výkonu jednoho megawattu. V obou případech by byl byznys model totožný – firma chce vodík prodávat jako palivo dopravcům, například podnikům městské hromadné dopravy.

Kdyby se veškerá získaná elektřina ze dvou fotovoltaik použila na výrobu vodíku, mohl by Solar Global podle Skopala vyprodukovat v souhrnu zhruba 35 tun zeleného vodíku ročně. Cena se podle něj pohybuje kolem 160 až 200 korun za kilogram, což by znamenalo tržby v jednotkách milionů ročně.

„Celkové investice zahrnující dva elektrolyzéry a střešní elektrárnu činí asi padesát milionů korun. Pokud by však Modernizační fond proplatil polovinu investičních nákladů, můžeme dosáhnout návratnosti kolem osmi nebo devíti let,“ vypočítává Skopal.

V Česku je podle HYTEP pouze jeden větší elektrolyzér, a to v ústecké chemičce Spolchemie. Vodík je tam však druhotným produktem a také se nevyrábí pomocí elektřiny dodávané z obnovitelných zdrojů.

Široké portfolio

Skupina Solar Global byla založena v roce 2009. Přes dceřiné společnosti zajišťuje servis stovkám elektráren, obchoduje s elektrickou energií a investuje do inovativních řešení v oblasti zelené energetiky. V Česku provozuje osmnáct solárních parků o celkovém instalovaném výkonu třiceti megawattů a pět vodních elektráren. 

Firma v roce 2017 postavila velkou baterii pro hromadění nadbytečné energie v Prakšicích na Uherskohradišťsku. Dosud ji však jen zkouší, protože pro komerční využití bateriové akumulace v Česku scházejí příslušné zákony. Provozovatel přenosové soustavy ČEPS  s tímto zdrojem v rámci pilotního programu Eflex vyvíjí a zkoumá softwarová řešení pro co možná nejefektivnější zapojení baterií do elektrizační soustavy.