Soumrak ropy za Bidena se nekoná. Těžaři letos bohatnou nejrychleji ze všech

Ropní magnáti letos zatím navyšují své bohatství rychleji než kdokoliv jiný.

Ropní magnáti letos zatím navyšují své bohatství rychleji než kdokoliv jiný. Zdroj: Profimedia

Americký ropný podnikatel Harold Hamm v roce 2021 navýšil své jmění o 3,3 miliardy dolarů na 8,4 miliardy dolarů.
Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se ve čtvrtek dohodla, že od května začne pozvolna zvyšovat těžbu. Příští měsíc se má produkce ropy zvednout o 350 tisíc barelů za den.
Prezident USA Joe Biden chce v budoucnu sázet hlavně na obnovitelné zdroje energie. Těžařský průmysl však po jeho nástupu do Bílého domu zatím nestrádá.
Saúdskoarabský princ a ministr energetiky Abdalazíz bin Salmán s navýšením těžby ropy nesouhlasí.
5
Fotogalerie

Ropní magnáti od Spojených států až po Rusko a Indii v letošním prvním čtvrtletí dohromady navýšili svá konta o 51 miliard dolarů, více než 1,1 bilionu korun. Jejich jmění oproti předchozímu kvartálu vyrostlo přibližně o deset procent, vůbec nejrychleji ze všech podnikatelských skupin zařazených v indexu nejbohatších lidí světa. Zatím se tak nenaplňují podzimní prognózy některých expertů, podle kterých vítězství Joea Bidena v amerických volbách paralyzuje těžařský průmysl.

„Pokud Biden vyhraje prezidentské volby, zadusí a vyhladoví americkou ropu a plyn,“ prohlašoval například v říjnu americký ropný baron Harold Hamm. Zhruba o pět měsíců později je právě Hamm, který se netajil podporou Bidenova republikánského protikandidáta Donalda Trumpa, jedním z nejrychleji rostoucích miliardářů letošního roku.

Majetek pětasedmdesátiletého magnáta se podle agentury Bloomberg v roce 2021 rozrostl o 3,3 miliardy dolarů na 8,4 miliardy dolarů, vlastní tedy přes 186 miliard korun. Cena akcií Hammovy těžařské společnosti Continental Resources se za poslední půlrok více než zdvojnásobila. Aktuálně se cenné papíry firmy obchodují za 27,34 dolaru.   

Podobné případy lze pozorovat i v jiných zemích. Třeba ruský podnikatel Leonid Michelson, šéf a většinový majitel těžařské korporace Novatek letos zbohatl o 3,8 miliardy dolarů na 28,6 miliardy dolarů, díky čemuž atakuje pozici nejbohatšího Rusa Vladimira Potanina, za nímž už zaostává pouze o 1,4 miliardy.

Vůbec nejvíce své jmění v nynějším kalendářním roce rozmnožil Ind Gautam Adani, jenž vedle jiného podniká i v energetickém sektoru. Zatím si připsal 23,3 miliardy dolarů a s majetkem v hodnotě 57,1 miliardy dolarů je momentálně 21. nejbohatším člověkem světa.

Biden sice skutečně od svého lednového nástupu do funkce hovoří o větším využívání obnovitelných zdrojů energie a počítá s nimi i v rozsáhlém investičním plánu na podporu americké infrastruktury, jenž představil ve středu. To však nic nemění na tom, že cena ropy od Nového roku převážně roste, stejně jako poptávka po zemním plynu. 

Ropným podnikům, které loni zasáhla koronakrize, se nedávno zlepšil také výhled do budoucna. Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejich spojenci se ve čtvrtek dohodli na postupném zvyšování těžby od května. Příští měsíc státy vytěží za den o 350 tisíc barelů více. V červnu má přibýt dalších 350 tisíc. A od července se produkce navýší o 441 tisíc barelů denně. 

Podle místopředsedy ruské vlády Alexandra Novaka vypadá situace na trhu s ropou díky očkování výrazně pozitivněji a OPEC musí zajistit, aby nedošlo k jeho přehřátí. S rozhodnutím skupiny nicméně nesouhlasila Saúdská Arábie. „Dokud nebudeme mít nepopiratelné důkazy o ekonomickém oživení, měli bychom si zachovat současný opatrný přístup,“ řekl saúdský princ a ministr energetiky Abdalazíz bin Salmán.

Agentura Bloomberg připomíná, že ačkoliv se ropnému průmyslu v tuto chvíli daří, z dlouhodobého hlediska je odvětví nadále ohroženo ekologickými plány světových vlád. Prezident Biden chce, aby Spojené státy do roku 2035 získávali elektřinu výhradně z obnovitelných zdrojů. Evropská unie plánuje dosáhnout uhlíkové neutrality v polovině století a Čína k roku 2060. Dokonce i někteří těžaři proto nyní investují do zelené ekonomiky.