ANALÝZA: Těžba ropy a plynu kalí kampaň Joea Bidena

ropa, ilustrační foto

ropa, ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Těžba ropy
Joe Biden
3
Fotogalerie

Postoj Joea Bidena k budoucí těžbě ropy a plynu ve Spojených státech se stává jedním z nejcitlivějších míst tohoto prezidentského kandidáta demokratů. Nynější vládce Bílého domu Donald Trump svého rivala obviňuje, že odmítavým postojem k dobývání strategických surovin ohrožuje celou americkou ekonomiku a pracovní místa v ropných státech USA. Joe Biden, který je stále favoritem voleb, lavíruje.

Na rozdíl od Trumpa jako rezolutního zastánce fosilních paliv si bývalý viceprezident nemůže dovolit žádné nekompromisní stanovisko – ani ve prospěch těžby, ani proti ní. V prvním případě by mohl přijít o významnou část voličů z demokratického tábora. Ve druhém by ztratil kredit kandidáta, který dokáže oslovit širší politické spektrum. Joe Biden má jinak velkou šanci, že přiláká také ty tradiční republikánské voliče, kteří dnes se znechucením sledují Trumpa, a nebude chtít o tuto nadějnou pozici přijít.

Pouhé lži?

Předvolební přestřelky mezi oběma tábory se ke konci letošního léta stočily mimo jiné ke dvěma slovům: hydraulické štěpení. Jde o metodu těžby, takzvané frakování, která Američanům umožnila získávat ropu i plyn z břidlic nebo z jiných hornin a v posledním desetiletí silně pomáhala jejich ekonomice. Kritici tvrdí, že takové štěpení hornin, jež spočívá ve vtlačování velkého množství vody, písku a chemikálií do země, škodí životnímu prostředí. Může podle nich znečišťovat podzemní vody, způsobovat emise skleníkového plynu metanu a vyvolávat zemětřesení. Kritika má určitý racionální základ, ale nejspíš i sám Joe Biden si myslí, že aktivisté hrozby zveličují. 

Biden se stal terčem ostrých výtek, že hodlá hydraulické štěpení zakázat. Z některých jeho dřívějších vystoupení v demokratických primárkách se mohlo zdát, že takový zákaz skutečně podpořil. Nyní to rezolutně popřel – tvrdí, že frakování bude za jeho vlády dál legální a republikáni si jen vymýšlejí lži, aby ho poškodili.

 

Republikáni se však v kampani mohou opřít o výroky demokratické kandidátky Kamaly Harrisové, která se v minulosti proti hydraulickému štěpení postavila naprosto jednoznačné – podobně jako celé levicové křídlo Demokratické strany včetně Bidenova soupeře z primárek Bernieho Sanderse.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!