South Stream pokračuje, tvrdí Brusel. Gazpromu by konec projektu ulevil

Potrubí pro plynovod South Stream

Potrubí pro plynovod South Stream Zdroj: South Stream Transport B.V.

Evropská komise bude příští týden pokračovat v jednáních o plánovaném plynovodu South Stream, i když Rusko tvrdí, že projekt byl ukončen. Analytici se však shodují, že projekt opravdu končí. Důvodem však nebude jen politický spor mezi Evropou a Ruskem kvůli Ukrajině, ale také ekonomická realita. Gazprom má totiž rozjednané plynovody do Číny a South Stream by proto obtížně financoval.

„Evropská komise již uspořádala několik schůzek, jejichž cílem bylo hledat takové řešení projektu, které by bylo plně v souladu s unijní legislativou,“ uvedl v dnešním prohlášení místopředseda Evropské komise Slovák Maroš Šefčovič, který má na starosti problematiku energetiky. Další setkání, které je naplánováno na 9. prosince, se bude konat, řekl zároveň Šefčovič, podle něhož je bezpečnost dodávek v neustále se měnících podmínkách v energetice nejvyšší prioritou.

Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek dnes konec záměru stavět plynovod South Stream uvítal, pro Českou republiku je to podle něj dobrá zpráva. Zaorálek připomněl, že Česko i Slovensko projekt nevítalo. „V našem zájmu to nebylo. Nám připadalo, že to je zbytečný projekt, nevedl k tomu, že bychom se dostali k novým zdrojům nerostných surovin,“ vysvětlil.

Plánovaný plynovod by podle něj byl nejen drahý, ale navíc hrozil snížit význam České republiky i Slovenska jako tranzitních zemí. „To je něco, co vám dodává strategického významu, je to určitá výhoda,“ připomněl Zaorálek.

Putin včera v Turecku prohlásil, že Rusko nemůže za současných podmínek pokračovat v projektu, který má v Bulharsku pozastavené povolení k výstavbě. Tam se měl z Černého moře vynořit a pokračovat přes Srbsko a Maďarsko do Rakouska. Proti plynovodu se letos postavila Evropská komise, která prohlásila, že bilaterální dohody států hostících plynovod s Ruskem odporují unijnímu energetickému právu.

Sám Gazprom se kvůli South Streamu dostal do úzkých. Letos v říjnu připustil, že západní banky nechtějí kvůli evropským a americkým sankcím poskytnout Gazpromu financování na stavbu. Potrubí mělo stát 40 miliard eur.

V Evropě se zemní plyn obchoduje levněji

Ruští analytici spočítali, že plyn ze South Streamu by musel stát v přepočtu 9,50 až 11,50 dolaru za milion britských termálních jednotek (Btu), včetně třicetiprocentního exportního cla. Zemní plyn se však v průměru obchoduje na evropských spotových cenách za šest až devět dolarů za milion Btu. Získat dlouhodobé kontrakty za vyšší cenu by pro Gazprom mohl být problém.

Možnosti tras plynovodu South StreamMožnosti tras plynovodu South Stream | E15

Kondici Gazpromu zhoršuje také prudce klesající cena ropy, na níž jsou navázané ceny plynu v dlouhodobých odběratelských smlouvách. „Nižší cena plynu spolu s nižším objemem prodeje dostanou letos Gazprom s velkou pravděpodobností do červených čísel,“ tvrdí Michail Korčemkin z institutu East Europeany Gas Analysis. Firma tak nejspíš bude muset seškrtat investiční program.

Dva plynovody do Číny

Gazprom se mezitím zavázal ke stavbě plynovodu na východ Číny a jedná o druhém, který skončí v západní Číně. Spolu se South Streamem by všechny tři projekty firmu v následujících letech stály podle odhadu analytiků 90 miliard dolarů. Kvůli ztrátám a horšímu přístupu k financování se proto čekalo, že Gazprom své investiční záměry zredukuje.

„Zrušení South Streamu může omezit předpokládané negativní cash flow firmy v letech 2014 až 2017,“ dodává Korčemkin. Za přípravu South Streamu už Gazprom utratil 9,4 miliardy dolarů.

Rusové nicméně tvrdí, že chtějí dodržet dohody se západními firmami, které byly partnery v projektu South Stream. Pro italskou Eni, francouzskou Electricité de France a německý Wintershall prý připravují alternativní řešení. Putin také oznámil, že Rusko chce nyní investovat do posílení kapacit na vývoz zkapalněného zemního plynu LNG.

Náhradní potrubí do Turecka
Současně se zprávou o ukončení projektu South Stream ruský prezident Vladimír Putin oznámil, že místo do Bulharska Rusko postaví potrubí do Turecka. To už je s Ruskem spojeno podmořským plynovodem Blue Stream. Nové potrubí, jehož trasa ani náklady dosud nejsou známy, by mělo končit na turecko-řecké hranici. Do jižní Evropy by jím mohlo proudit 50 miliard metrů krychlových plynu ročně. Samotné Turecko totiž pro sebe nový plynovod, jehož kapacita převyšuje celoroční tureckou spotřebu, nepotřebuje.

Snaha zlehčit údajné ukončení projektu dnes podle agentury Reuters přišla z Rakouska. Podle tamního ministra hospodářství Reinholda Mitterlehnera zastavení projektu údajně dodávky plynu nezasahuje. Šlo totiž o budoucí projekt, jehož dopad by se projevil až za několik let. Vídeň se podle ministra nyní domnívá, že projekt je ukončen. Potřebuje ale podrobnější informace a oficiální potvrzení, prohlásil ministr, podle nějž vláda informace o údajném konci projektu zatím získávala jen z médií.

Dopad rozhodnutí Moskvy projekt ukončit se dnes pokusil zlehčit i výkonný ředitel rakouské OMV. Tato energetická skupina se letos s Gazpromem dohodla na prodloužení potrubního vedení do Rakouska. Podle šéfa OMV Gerharda Roisse však mají pro společnost větší význam investice v Černém moři.

Prodloužení South Streamu do Rakouska by koncern OMV během tří let stálo kolem 100 milionů eur (téměř 2,8 miliardy korun). Do průzkumu rumunského projektu v Černém moři se naproti tomu chystá s partnerským koncernem Exxon Mobil investovat miliardu eur. V projektu South Stream ale prý Roiss ještě vidí naději. „Neříkám, že je to u konce,“ řekl dnes Roiss podle agentury APA novinářům v Bukurešti.

Za špatnou zprávu však oznámení Ruska označil srbský premiér Aleksandar Vučić. Jeho země do projektu investovala po „sedm let, nyní ale musí platit cenu za střet mezi velkými“ mocnostmi, řekl podle agentury ANSA premiér. O věci prý hodlá hovořit s prezidentem Putinem a dalšími ruskými činiteli.