Spojené státy těží stále více ropy, ohrožují tím prvenství Ruska

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Američtí těžaři nedávno překonali hranici deset milionů barelů za den, což je nejvíce za téměř padesát let. Ve čtvrtek IEA navíc oznámila, že Spojené státy minulý týden navýšily i zásoby černého zlata, a to o téměř dva miliony barelů. Potvrzuje se tak prognóza Mezinárodní energetické agentury (IEA), podle které by se Spojené státy mohly stát světovým ropným lídrem a vystřídat tak Rusko. To loni těžilo téměř jedenáct milionů barelů denně.


To, že se američtí těžaři s růstem cen budou vracet na trh, předpovídají analytici už řadu měsíců. Pro návrat si těžaři vybrali minulý týden, kdy se ceny dostaly na více než tříleté maximum. IEA podle nové prognózy očekává, že se americká produkce do konce roku dostane na úroveň 10,6 milionů barelů.

V roce 2019 má růst produkce navíc pokračovat. To může narušit snahu OPEC o oživení cen. Efektem dohody členů kartelu, díky níž se daří utlumovat celkovou těžbu této organizace, tak podle IEA bude pouze pokles jejího podílu na trhu.

Poslední prognóza IEA předpokládá, že celosvětová poptávka se letos bude pohybovat kolem 99,1 milionu barelů za den, což je zhruba o 1,3 milionu barelů více než loni. Za tímto růstem bude stát produkce nečlenů kartelu OPEC, zejména pak Spojených států, Kanady a Brazílie. Ty navýší svou produkci celkem o 1,6 milionu barelů. Podle analytika ČSOB Dominika Rusinka se proto vysoké ceny ropy jen tak nevrátí.

Drtivá většina zvýšení těžby Spojených států připadá na břidlicovou ropu. Takovou ropu je sice nákladnější těžit, ale zároveň se tyto náklady v posledních letech výrazně snížily. Díky tomu mohou američtí těžaři maximálně využít konkurenční výhody těžby břidlicové ropy – její flexibilitu.

Technologie horizontálních vrtů a hydraulického štěpení (tzv. frakování) totiž umožňuje relativně rychle a levně nastartovat či utlumit těžbu v reakci na cenové výkyvy. Díky tomu tento typ ropy dnes už ve výrobě převyšuje tu konvenční.

 

Světem v posledních měsících hýbou také kryptoměny. Vše o nich najdete zde >>>

Kurz bitcoinu sledujte na aktuálním grafu >>>

Jak na bitcoin? Přehled základních informací o nejrozšířenější digitální měně čtěte tady >>>