Společnost Net4Gas neobdržela ruské peníze. Gazprom jí přestal platit za přepravní kapacity

Net4Gas

Net4Gas Zdroj: Net4Gas

Net4Gas
2
Fotogalerie

Tuzemský provozovatel plynovodů Net4Gas neobdržel poslední měsíční platby od ruského dodavatele plynu. Nyní firma vyšetřuje důvody, proč ruský dodavatel za přepravní kapacity plynu přestal platit. Vyjádření společnosti E15 zjišťuje. 

Společnost Net4Gas také uvedla, že podmínky splatnosti, které ruský dodavatel nedodržel, vycházejí z klíčových smluv s hlavním dodavatelem. Tržby z těchto smluv přitom v roce 2021 tvořily přibližně tři čtvrtiny celkových tržeb společnosti Net4Gas. Jméno dodavatele firma neuvedla, jediným ruským exportérem plynu na evropský trh je však státní Gazprom.

Současná geopolitická situace kvůli válce na Ukrajině je pro přepravu plynu z Ruska značně náročná. V uplynulém roce klesl vývoz suroviny na postsovětské minimum. Plynárenský gigant Gazprom na konci prosince uvedl, že jeho vývoz mimo země bývalého Sovětského svazu dosáhl v roce 2022 100,9 miliard kubických metrů, což je meziroční pokles o 45 procent. 

Cena plynu pro evropský trh klesá

Navzdory stále vyhrocenějším vztahům Ruska s Evropou velkoobchodní cena plynu pokračuje v poklesu, a to zejména díky příznivému počasí. Agentura DPA uvedla, že se cena klíčového termínového kontraktu na plyn s dodáním v únoru ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility v Nizozemsku v závěru obchodování ztrácela 11,5 procenta na 64 eur, tedy zhruba 1535 korun za megawatthodinu. Jde o nejnižší úroveň od listopadu 2021.

„Dokud nebudou předpovědi ukazovat zimní počasí, je pravděpodobný další pokles,“ uvedli analytici ze společnost Energi Danmark, která se zabývá obchodováním s energiemi. K poklesu poptávky po plynu kromě teplého počasí přispívá rovněž vzestup produkce větrných elektráren. Ceny tlačí dolů také přetrvávající vysoká úroveň dodávek zkapalněného zemního plynu, upozornila agentura Bloomberg.

VIDEO: Drahé energie a zastropování cen

Video placeholde
• Videohub

Ruské plány s Jamalem

Současná situace je protipólem toho, co ruská strana hlásala v prosinci, kdy ruský vicepremiér Alexandr Novak uvedl, že je Moskva připravena obnovit dodávky zemního plynu do EU přes plynovod Jamal-Evropa. „Dnes můžeme s jistotou říci, že poptávka po našem plynu trvá. Evropu proto nadále považujeme za potenciální trh pro prodej našich produktů,“ uvedl Novak pro ruskou zpravodajskou agenturu TASS. 

Ruský politik na konci loňského roku dále připomněl, že obchod země s evropskými státy se nikdy zcela nezastavil.

Plynovod Jamal-Evropa přiváděl klíčové palivo z Ruska do Polska a Německa přes Bělorusko. Jeho kapacita je až 33 miliard metrů krychlových ročně. Avšak poté co Rusko loni zaútočilo na Ukrajinu a Západ uvalil na Kreml ekonomické sankce, byl tok plynovodu v květnu zastaven.