Stát chce z ČEZ o půldruhé miliardy více. Žádat by mohl i desetinásobek, soudí analytici

Vodní elektrárna Lipno

Vodní elektrárna Lipno Zdroj: ČTK / Pancer Václav

V polostátní energetice se rozhořívá bitva o výši dividendy. Ministerstvo financí totiž podalo protinávrh na výplatu dividendy ve společnosti ČEZ. Doposud počítal návrh šéfů ČEZ se 44 korunami na akcii. Příjem státu by v takovém případě činil kolem 16,5 miliardy korun. Protinávrh hlavního akcionáře, tedy českého státu, míří podle agentury Reuters k 48 korunám na akcii. Dohromady tak stát hodlá z ČEZ získat zhruba o půldruhé miliardy více. Analytici soudí, že ČEZ je schopen vyplatit až násobně více, vysoké investiční ambice týkající se nejen obnovitelných zdrojů by ovšem vzaly za své. 

„Stát může teoreticky žádat i jednorázovou výplatu celého nerozděleného zisku ve výši asi 120 korun na akcii. Čistý dluh firmy by mírně narostl, ale nejednalo by se o žádný výrazný dopad na hospodaření firmy,“ uvádí analytik České spořitelny Petr Bártek. Příjem státu z jeho téměř sedmdesátiprocentního podílu v ČEZ by byl v takovém případě přes 45 miliard korun.

Optimum prý ovšem leží o něco níže. „Z pohledu letošní volné hotovosti si firma bez problémů může dovolit vyplatit dvojnásobek návrhu managementu. Z pohledu zdravého hospodaření bychom dividendu 80–90 korun na akcii vítali. Umožnila by realizaci aktuálních investičních plánů firmy a stále ještě zrychlení investic do obnovitelných zdrojů,“ dodává Bártek s tím, že taková výše by byla  udržitelná i pro příští dva roky. 

Ministerstvem navrhovaná dividenda tak působí konzervativně. „Současně navrhovaná dividenda je neadekvátně nízká. ČEZ generuje markantně vyšší zisky díky strmě rostoucím cenám silové elektřiny a měl by se s akcionáři více podělit,“ soudí ekonom Cyrrusu Tomáš Pfeiler s tím, že za smysluplnou dividendu by považoval částku okolo šedesáti korun na akcii.

Proč roste cena energií:

Video placeholde
• Videohub

„Vzhledem k současné situaci i očekávané predikci na další roky by ČEZ mohl a měl vyplatit letos bez větších problémů dvojnásobek navrhované částky,“ dodává i šéf Raiffeisen investiční společnosti Jaromír Sladkovský. Stát by v takovém případě inkasoval z ČEZ kolem 33 miliard korun. Loni ČEZ vyplácel podstatně vyšší dividendu na úrovni 52 korun za akcii. 

Stát chce vyšší příjem do státního rozpočtu primárně využít jako polštář před drahými energiemi. Ministerstvo financí zároveň chce prodloužit termín pro výplatu dividendy o tři měsíce z počátku srpna na první listopad, aby měla společnost dostatečný čas získat likviditu.

„Vyšší příjem státu z dividendy ČEZ za loňský rok plně využijeme ke kompenzaci vysokých cen energií našim občanům a k dodatečnému financování sociální pomoci potřebným. Využití dividendy ČEZ právě na pomoc lidem s vysokými cenami energií považuji v tuto chvíli za jediné logické a správné,“ uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura. 

Podstatnější otázkou než výše konkrétní dividendy je podle analytiků nicméně optimalizace dluhu ČEZ. „Otázkou je, zda by ČEZ neměl zvýšit svůj dluh a vrátit část vlastního kapitálu akcionářům. Výnos na kapitál je na úrovni pěti procent a čistý dluh někde na úrovni 1,8násobku zisku EBITDA, obě hodnoty by mohly být dvojnásobné,“ dodává Sladkovský s tím, že řeč je desítkách miliard korun.

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v roce 2021 dosáhl necelých deseti miliard korun, meziročně tedy o více než 80 procent více. Majoritním akcionářem ČEZ je stát, který drží přes ministerstvo financí necelých 70 procent akcií.