Tanky pro armádu. Nového šéfa obrany čeká miliardový obchod

Německý tank Leopard 2

Německý tank Leopard 2 Zdroj: Bundeswehr, Flickr.com (CC BY 2.0)

Německý tank Leopard 2
Stávající tank německé armády Leopard 2
Americký tank M1 Abrams
Americký tank M1 Abrams
5
Fotogalerie

Minimálně dvě na české poměry gigantické zakázky stojí před novým ministrem obrany. Zahraniční zbrojovky a jejich potenciální tuzemští partneři upírají pozornost k přezbrojení armády desítkami moderních bojových tanků, jejichž cena se může pohybovat kolem 15 až 20 miliard korun. Spolu s nákupem více než dvou stovek pásových vozidel pěchoty za více než 50 miliard, který končící šéf rezortu Lubomír Metnar (ANO) nestačil dotáhnout do konce, to budou nejsledovanější zakázky pro vojsko za vznikající vlády Spolu s Piráty a STAN.

Česká armáda používá třicítku obrněnců T-72, které vyvinul bývalý Sovětský svaz. Před dvaceti lety je vybavila přesnějšími systémy řízení palby, výkonnějšími pohonnými jednotkami a lepším pancéřováním.

„V současnosti probíhá výměna některých systémů na stávajících modernizovaných tancích T-72M4CZ, která prodlouží jejich životnost. Ale po roce 2026 už budou natolik zastaralé, že budou muset být nahrazeny,“ řekla deníku E15 bývalá šéfka sněmovního výboru pro obranu za ODS Jana Černochová, která pravděpodobně vystřídá Metnara.

„Náhrada tanků T-72 ve výzbroji 7. mechanizované brigády bude patřit k hlavním úkolům nové vlády v oblasti vyzbrojování,“ míní poslanec Jan Bartošek (KDU-ČSL). 

Právě moderní obrněnce se 120milimetrovými kanóny mají být spolu s novými vozidly pěchoty základem těžké brigády, jejímž primárním úkolem bude ochrana územní celistvosti země. NATO předpokládá, že uskupení bude bojeschopné od ledna 2026, jak se Česko spolu s Polskem, Maďarskem a dalšími státy zavázalo. Tento termín by měl být zároveň začátkem přechodu na nové tanky, plyne z Koncepce výstavby Armády ČR.

„Těžká mechanizovaná brigáda má podle standardů NATO jasně dané organizační součásti. Tanky, stejně jako bojová vozidla pěchoty k nim patří, a není možné jedno nadřazovat druhému či jedno vylučovat druhým,“ dodala Černochová.

Stejný názor má i Bartošek: „Moderně vyzbrojená brigáda těžkého typu musí z definice obsahovat jeden tankový prapor vyzbrojený moderními tanky, zatímco její další součásti budou vyzbrojeny novými bojovými vozidly pěchoty,“ podotkl.

Stávající vedení ministerstva obrany se však obává, že na náhradu sovětských strojů nebudou peníze. Předpokládá proto, že se investiční projekt uskuteční až po roce 2030. „Technické zhodnocení tanků T-72 M4CZ, které nyní probíhá, zabezpečí jejich provozování do konce dekády,“ uvedl mluvčí rezortu Jan Pejšek.

Polsko i Maďarsko už nevyhovující tanky vyřadily. Mají německé obrněnce Leopard, které jsou v evropských armádách NATO nejrozšířenější. Vláda Viktora Orbána podepsala v roce 2018 smlouvu s německou firmou KMW (Krauss-Maffei Wegmann) na dodávku 44 nových Leopardů 2A7 a tuctu použitých starších typů na zaškolení a výcvik posádek. Cena zveřejněna nebyla.

Polsko hodlá investovat také do amerických tanků. Z širokého výčtu polských vojenských akvizic letos nejvíce zaujalo oznámení ministra obrany Mariusze Blaszczeka o nákupu 250 nejnovějších tanků Abrams M1A2C, které začne přebírat také americká armáda. S komplexním provozním balíčkem, municí, podpůrnými vozidly a simulátory budou Varšavu stát 23,3 miliardy zlotých, zhruba 130 miliard korun.

Jaké tanky si Česko může koupit

  • Tank Leopard je v nejrozšířenějším typem hlavního bojového tanku (main battle tank) v evropských členských státech NATO. Očekává se výroba MBT budoucí generace reprezentovaná v Evropě projektem MGCS (Main Ground Combat System) z německo-francouzské spolupráce zbrojovek KMW a Nexter Systems. Výroba však má být podle předpokladů zahájena až v roce 2035.
  • Ministerstvo obrany uvádí, že kromě leopardů existují i další typy tanků, které mohou nahradit T-72M4CZ ve výzbroji české armády. Například by to mohly být britské obrněnce Challenger nebo americké tanky M1A2C Abrams, které koupí Polsko. To uvažovalo také o jihokorejských K-2, což by však kvůli logistice bylo asi nejméně výhodné řešení. Tento typ zatím nemá ve výzbroji žádná evropská armáda.