Teplárenská skupina MVV Energie chystá investice za půl miliardy korun

Teplárenská zařízení společnosti MVV Energie CZ

Teplárenská zařízení společnosti MVV Energie CZ Zdroj: MVV Energie

Teplárenská zařízení společnosti MVV Energie CZ
Teplárenská zařízení společnosti MVV Energie CZ
Liberecká spalovna odpadů Termizo
Motor pro výrobu elektřiny a tepla společnosti MVV Energie CZ
Liberecká spalovna odpadů Termizo
7
Fotogalerie

Od loňského října do letošního února zvedly teplárny, které vlastní společnost MVV Energie, dodávky tepla do domácností a firem meziročně o deset procent. Může za to letošní chladnější zima. Po letech poklesu tržeb a zisku, by tak letos teplárenská společnost, která dodává teplo v Liberci, Opavě, Vsetíně Děčíně a dalších jedenácti městech, mohla tento trend obrátit. V loňském fiskálním roce, který firmě končí v září, skupina MVV Energie CZ utržila 2,1 miliardy korun a skončila se ziskem 207 milionů korun.

Firma, která zásobuje teplem přes 70 tisíc domácností a téměř sedm stovek firem a dalších odběratelů, už v minulých letech investovala stovky milionů korun do snížení škodlivých emisí, aby splnila limity platné od roku 2018.

„V tomto roce nás čeká obdobná investice pro biomasový zdroj v Pelhřimově a pokračujeme v investicích do snížení emisí oxidů síry. Průběžně také investujeme do obnovy a rozšíření našich zdrojů kombinované výroby elektrické a tepelné energie,“ říká mluvčí firmy Jitka Tůmová. Na investice má MVV Energie připraveno půl miliardy korun.

Modernizovat chce také síť v Liberci, kde MVV Energie vlastní spalovnu odpadu Termizo a 70 procent v městské teplárenské společnosti. Naddimenzované parovodní sítě budou postupně vyměněny za moderní horkovodní, které umožní efektivní provozování s minimálními ztrátami.

Liberec po teplárně požaduje výrazné snížení cen tepla. „Zlevnili jsme už v letošní topné sezóně. Další snižování ceny tepla v dlouhodobém horizontu je možné, je však vázané na rekonstrukci současných parovodů a změnu zákonů v oblasti odpadového hospodářství. Jednání mezi akcionáři Teplárny Liberec stále probíhají,“ dodává Tůmová.

Investice do modernizace sítě bych MVV Energie chtěla částečně pokrýt z evropských dotací z operačního programu OP PIK. O příspěvek žádala už v loňské výzvě, kde se teplárny mohly ucházet celkem o miliardu korun.

„Z 82 předběžných žádostí bylo doporučeno k financování 43 žádostí s dotací v úhrnné výši 616 milionů korun,“ říká mluvčí MPO František Kotrba. Zaslané projekty zatím ministerstvo průmyslu nevyhodnotilo. V letošní výzvě, v níž mohou teplárny žádat celkem až o 2,5 miliardy korun, by mělo ministerstvo začít přijímat žádosti zhruba do týdne.