Termotrika už nestačí, Moira bude vyrábět i neprůstřelné vesty

Moira.

Moira. Zdroj: Petr Horky

Výroba funkčního oblečení Moira v závodě ve Strakonicích
Výroba funkčního oblečení Moira v závodě ve Strakonicích
Výroba funkčního oblečení Moira v závodě ve Strakonicích
Výroba funkčního oblečení Moira v závodě ve Strakonicích
Výroba funkčního oblečení Moira v závodě ve Strakonicích
11
Fotogalerie

Firma Moira, jež dělá ve Strakonicích funkční prádlo, začne vyrábět neprůstřelné balistické vesty pro vojenskou policii. Společnost, mezi jejíž zákazníky patří policejní Útvar rychlého nasazení (URNA), pilot Martin Šonka i handicapovaný cyklista Jiří Ježek, má v ČR 34 prodejen, letos otevře dvě nové. 

Textilka měla loni obrat 86 milionů korun, meziročně vzrostl o 14 milionů korun. Termoprádlo či outdoorové oblečení vyrábí Moira z polypropylenu, který se taví při 165 stupních, má patentované pětilaločné vlákno.

"Teď jsme vyhráli výběrové řízení na balistické vestičky pro Vojenskou policii. Používá nás také Útvar rychlého nasazení, ti nás oslovili sami, kupují si od nás dlouhá léta. Armáda měla zájem již dřív, dělali si testy a zmínili, že když měli ti kluci oblečenou Moiru, měli o 20 procent lepší střelby," řekla výkonná ředitelka firmy Marcela Vlčková. Moira vyvíjela balistické tričko rok ve spolupráci s Českou zbrojovkou a firmou 4M Systems.

V červnu chce Moira, jež letos investuje deset až dvanáct milionů korun, koupit stroj založený na principech průmyslu 4.0, plně automatizovaný, za 15 milionů korun. "Je to nová technologie. Musíme ho mít, abychom zachytili čtvrtou průmyslovou revoluci a byli schopni produkovat výrobek do celého světa, triko s dlouhým rukávem a dlouhé nohavice. Staré stroje ale hromadíme, protože existují vazby, které se nedají na nových strojích zopakovat," řekl zakladatel a majitel firmy Mario Vlček.

Ve strakonickém areálu zabírajícím 55 tisíc metrů čtverečních vyrobí Moira ročně stovky tisíc kusů prádla. Jen ponožek 40 druhů, věci pro běžkaře, myslivce, kojence i módní kolekci Moira Fashion. Má 8500 skladových položek.

"Naše prádlo vydrží 15 až 20 let a všechny naše výrobky splňují podmínky od 0 let věku. Silný sortiment jsou pracovní oděvy, získali jsme i německé ocenění Zelený žalud pro oděvy na práci v lese. Testovaly se rok, měli je dřevorubci a Moira vyhrála," řekla Vlčková. Celosvětový patent má firma i na trenýrky boxerky, jež vyvíjela tři roky. "Muži si velmi chválí, jak je přestala bolet záda, protože boxerky jsou vyšší. Než vznikl konečný produkt, udělali jsme 200 vzorků," uvedla ředitelka.

Firma, jež vznikla roku 1990 a zaměstnává 100 lidí, jimž letos zvedla mzdy o pět procent, vyváží asi deset procent produkce do celého světa. Většinou takto kupují její prádlo specialisté, kteří si Moiru našli sami, jako horolezci nebo běžci. "Našli si nás i lidé, kteří mají rakovinu, leukemii, i doktoři už posílají své pacienty pro Moiru," řekla Vlčková.