Těžaře ropy a plynu opouštějí zaměstnanci. Obnovitelné zdroje nabízejí jistotu i vyšší prestiž

Pracovník BP na těžební plošině Clair Ridge 1

Pracovník BP na těžební plošině Clair Ridge 1 Zdroj: BP

Ropovod Družba
Ropovod Družba
3
Fotogalerie

Ropnému a plynárenskému průmyslu hrozí v následujících letech významný nedostatek pracovní síly, tvrdí zpráva mezinárodní náborové společnosti Brunel a portálu Oilandgasjobsearch.com. Téměř každý druhý zaměstnanec v tomto odvětví totiž zvažuje odchod v průběhu následujících pěti let a velká část chce přejít do sektoru obnovitelných zdrojů energie. Může za to nestabilita odvětví, která se odráží na platových podmínkách, a klesající atraktivita tradičních energetických oborů.

Až 43 procent zaměstnanců chce během příštích pěti let tradiční ropný a plynárenský průmysl zcela opustit. Na otázku, v jakých sektorech by hledali nové pracovní příležitosti, 56 procent respondentů uvedlo odvětví obnovitelných zdrojů energie. Pro srovnání, v předešlém roce přechod tímto směrem zvažovalo necelých 39 procent. „Tento rostoucí trend je spojený s lepší dlouhodobou perspektivou, kterou zaměstnanci spatřují v případě obnovitelných zdrojů energie, jejichž podíl na výrobě stále roste. V EU je tento trend výrazně podporován a urychlován prostřednictvím veřejné podpory,“ komentuje výsledky průzkumu odborník na udržitelnost PwC Česká republika Ondřej Ptáček.

Nedostatek kvalifikované pracovní síly trápí ropný a plynárenský průmysl už dnes. Loni ho musel každý desátý zaměstnavatel v tomto odvětví řešit oslovením bývalých zaměstnanců, kteří již odešli do důchodu. 82 procent náborářů také uvedlo, že každá desátá otevřená pozice zůstala neobsazená déle než tři měsíce. „V případě České republiky spíše čelíme dlouhodobému stárnutí pracovníků v energetice, kdy odchody do důchodu nejsou pokryty dostatkem absolventů technických oborů,“ sděluje Ptáček.

K ještě varovnějším závěrům dospěla letošní zpráva poradenské společnosti Airswit s názvem Global Energy Talent Index. O odchodu během následujících tří let uvažuje podle jejích údajů dokonce 89 procent zaměstnanců v těžbě ropy a zemního plynu. Půlka z nich přemýšlí o přechodu do sektoru obnovitelných zdrojů a čtvrtina se chystá do petrochemického odvětví.

VIDEO: Co určuje cenu ropy? 

Video placeholde
Co určuje cenu ropy? • Videohub

Jedním z důvodů, které obě zprávy uvádějí, je nejistota na současném energetickém trhu. Loni rušily energetické společnosti od velkých korporací jako Royal Dutch Shell a BP po menší firmy desítky tisíc pracovních míst v reakci na padající ceny ropy. V americkém ropném průmyslu o práci přišlo 107 tisíc pracovníků. Ceny energií se od té doby téměř zdvojnásobily, ale pouze půlka zrušených pracovních míst byla obnovena, konstatuje zpráva společnosti Brunel.

Dalším důvodem je i pomalejší růst mezd v průběhu posledních let. V uplynulém roce platy v ropném a plynárenském průmyslu stagnovaly, třetina zaměstnanců se dokonce musela vyrovnat s jejich poklesem a čtvrtina dotázaných zaznamenala víc než pětiprocentní propad příjmů. Naopak v sektoru obnovitelných zdrojů se mzdy zvýšily 35 procentům respondentů, u půlky z nich o více než pět procent.

V neposlední řádě může za odchod zaměstnanců čím dál nižší popularita klasických energetických zdrojů. Ropné a plynárenské společnosti čelí rostoucímu environmentálnímu tlaku investorů, aktivistů a vlád, díky němuž je práce v oboru málo atraktivní pro mladé odborníky. Z letošního průzkumu společnosti Deloitte mezi mileniály a představiteli generace Z vyplývá, že klimatická změna je vůbec největší starostí současných mladých lidí.

Shell, BP a další proto snižují výdaje na těžbu ropy a plynu a snaží se rychle rozvíjet nízkouhlíkový byznys, přičemž často rekvalifikují své stávající zaměstnance, sděluje zpráva Brunelu. „Vzhledem k tomu, že více a více pracovníků tíhne k sektoru obnovitelných zdrojů, je pravděpodobné, že budeme i nadále svědky útlumu tradičních energetických sektorů,“ uzavírá.