Těžaři EMH si od cínoveckého lithia slibují lepší marži

Lithium, ilustrační foto

Lithium, ilustrační foto Zdroj: Reuters

Společnost European Metals Holding pokračuje v přípravách těžby lithia v severočeském Cínovci. Firma přistoupila k vylepšení využitých technologií, čímž má dojít k navýšení celkové produkce z ložiska, které patří mezi největší na světě. Těžaři si současně slibují znatelné zvýšení marží, uvádí portál Mining Journal. Podle nových odhadů dokážou na místě za rok získávat 22,5 tisíce tun uhličitanu lithného.

Zvýšení efektivity produkce mají pomoci inovace v procesech louhování a pražení, které jsou pro získávání lithia z rudy zásadní. Množství získaného lithia by se díky procesním změnám mohlo zvýšit přibližně o sedm procent. Pro European Metals Holding, který je v Česku zastoupen společností Geomet, to bude znamenat až desetiprocentní navýšení marží. O testech těžař informoval již před několika měsíci, až nyní ale zveřejnil, jaký dopad mohou mít vylepšení na tržby.

Jak zmiňuje server Mining Journal, EMH již dříve v předběžné studii proveditelnosti uvedl, že cínovecká produkce lithia bude z celosvětového hlediska nízkonákladová. Pomoci tomu má také využití odpadního sádrovce z českých elektráren, který bude dále použit jako činidlo při získávání látek.

European Metals Holding tak nyní vstoupil do několikaměsíční testovací fáze, v rámci které budou z patnácti tun rudy získávány tři tuny koncentrátu, následně pak uhličitan a hydroxid lithný. 

V cínoveckém ložisku se podle odhadů skrývá přibližně 656 milionů tun lithných rud, těžaři však očekávají, že v horizontu 21 let ze země získají pouze asi 37,8 milionu tun. EMH v minulosti odhadovalo hodnotu surovin na 1,5 bilionu korun, výsledné zisky firmy se však kvůli vysokým počátečním investicím budou pohybovat pouze v jednotkách až nižších desítkách miliard korun za celý časový horizont. 

O výsledné rentabilitě projektu pochybuje také předsedkyně Těžařské unie Milena Šandová. Neexistuje podle ní ověřený a rentabilní způsob, jak je možné lithium z horniny dostat.

Těžba lithia na Cínovci se rovněž stala významným politickým tématem před volbami do Poslanecké sněmovny v loňském roce. Několik dní před hlasováním podepsal tehdejší ministr průmyslu Jiří Havlíček za ČSSD memorandum s těžaři. Čtyři dny před volbami tak politici svolali mimořádnou schůzi Sněmovny, kde se na ČSSD snášela kritika. V březnu letošního roku memorandum vypověděl ministr v demisi Tomáš Hüner.

Kritika se snášela například na to, že firma je sice obchodovaná na burzách v Austrálii a Británii, nicméně její sídlo se nachází na Britských Panenských ostrovech, což vyvolávalo otázky nad průhledností struktury společnosti.