Thor pronikl k srdci islandské sopky, jde o nejhlubší geotermální vrt světa

VAROVÁNÍ. Obří vrt Thor se může chovat nevyzpytatelně. Na staveništi proto platí přísné bezpečnostní předpisy.

VAROVÁNÍ. Obří vrt Thor se může chovat nevyzpytatelně. Na staveništi proto platí přísné bezpečnostní předpisy. Zdroj: jardboranir.is

Island
Island
Island
Island
Island
22
Fotogalerie

Na poloostrově Reykjanes vznikl vrt Thor, který sahá do nitra jedné z tamních sopek v hloubce 4659 metrů pod zemí.

 „Předpokládáme, že díky extrémní hloubce i tlaku bude schopen vyprodukovat až desetkrát více energie než jeho konvenční protějšky,“ řekl agentuře AFP Albert Albertsson , inženýr tamní energetické společnosti HS Orka, která se na vrtání podílela.

Energetici chtějí využít extrémní podmínky, jež ve vrtu panují, tedy teplotu až 427 stupňů Celsia, a hlavně extrémní tlak – to usnadní tvorbu páry, která požene turbíny. Voda v jádru vrtu by se měla dokonce dostávat do takzvaného superkritického stavu, v němž není ani tekutinou, ani plynem. Stává se ideálním teplonosným médiem, které lze dál využít nejen v energetice, ale například také pro rozklad toxických organických slou- čenin či výrobu vodíku.

Vědci a inženýři do vrtu vkládají velké naděje. Energetickou spotřebu metropole Reykjavíku s 212 tisícovkami obyvatel by za standardních okolností musely zajišťovat více než tři desítky klasických geotermálních studní. Vrtů typu Thor by však stačilo pět.

To přinese významnou investiční úsporu, kterou budou ekonomové při testování Thoru propočítávat. Jasno o takzvaném Iceland Deep Drilling Projektu má být do dvou let.

Island je jedinou zemí na světě, která získává sto procent energie z obnovitelných zdrojů. Na geotermální studny připadá čtvrtina. Ekologové nicméně upozorňují, že při hloubení vrtů se ze sopečného podloží uvolňují síra a oxid uhličitý. Tyto emise jsou ale podle vědců zanedbatelné.

Podívejte se na poetiku islandských gejzírů: