Uhlí svítá naděje na další desetiletí. USA odpustí daně zachytávačům oxidu uhličitého

Konec uhelných elektráren v USA může oddálit nový zákon, který umožní štědré daňové úlevy těm provozovatelům, kteří budou zachytávat vlastní emise skleníkových plynů.

Konec uhelných elektráren v USA může oddálit nový zákon, který umožní štědré daňové úlevy těm provozovatelům, kteří budou zachytávat vlastní emise skleníkových plynů. Zdroj: profimedia.cz

Americký prezident Joe Biden na klimatickém summitu OSN v Glasgow
2
Fotogalerie

Provozovatelé amerických uhelných elektráren budou mít nárok na daňové úlevy v hodnotě miliard dolarů, pokud si na svá zařízení nainstalují technologie zachycující oxid uhličitý. Podle některých environmentálních aktivistů se tak může prodloužit životnost „špinavých“ výrobců energií až o celé desetiletí, píše agentura Bloomberg

Uhelné elektrárny ve Spojených státech, jež budou důsledně likvidovat vlastní uhlíkovou stopu, dostanou zpátky na daních 85 dolarů za tunu zachyceného oxidu uhličitého. Počítá s tím nová legislativa prezidenta Joea Bidena. Jediná elektrárna tak může v příštích dvanácti letech ušetřit na odvodech až šest miliard dolarů, až 132,5 miliardy korun.

Novela je součástí Bidenova plánu Build Back Better (Postavme to znovu lépe – pozn. red.), v rámci kterého hodlá vláda investovat 555 miliard dolarů na ochranu klimatu. Zvýšení daňových úlev podpořila skupina dodavatelů energií v čele se společnostmi DTE Energy nebo Peabody Energy. 

Největší světoví znečišťovatelé a jejich emisní cíle:

Video placeholde
Největší světoví znečišťovatelé a jejich emisní cíle • Videohub

Nový přístup k uhlí lze podle agentury Bloomberg považovat za úlitbu středovějším členům Demokratické strany, jako je například senátor ze Západní Virginie Joe Manchin, jehož stát je na těžbě uhlí závislý. Ochránci životního prostředí ovšem nadšení nejsou.    

„Toto opatření hodí záchranné lano nehospodárným uhelným elektrárnám a oddálí odklon od fosilních paliv a snižování emisí v energetickém sektoru,“ kritizuje návrh nezisková environmentální organizace Sierra Club. Ta odhaduje, že zhruba čtvrtina uhelných těžařů ve Spojených státech může vzhledem k novému pravidlu odložit ukončení své činnosti.

Aktivisté také upozorňují, že instalace systému na zachytávání oxidu uhličitého trvá roky, zatímco nárok na daňové úlevy by měly mít i ty elektrárny, které na jeho uvedení do provozu teprve pracují. Sierra Club se proto obává, že firmy toho budou zneužívat a dostanou slevu na daních, ačkoli technologii zprovozní třeba až v roce 2032. 

„Tohle je naprostá katastrofa a neuvěřitelně zpátečnický přístup ke klimatické politice,“ přidává se programový ředitel z mezinárodní ekologické organizace Přátelé Země Lukas Ross. „Jakékoli nařízení, které odloží konec uhlí, povede ke zvýšení těžby a ublíží komunitám v prvních liniích,“ dodává.

Ne všichni ale s kritikou souhlasí. „Daňové úlevy jsou důležité pro sektory, které je obtížné dekarbonizovat, jako jsou rafinerie, cementárny či ocelárny. Pokud Kongres tyto úlevy nezvýší, nikdo ze znečišťovatelů nebude emise zachytávat dobrovolně,“ oponuje John Thompson z bostonské organizace Clean Air Task Force.

Zachytávání a ukládání oxidu uhličitého se má na základě mínění odborníků v následujících dekádách stát velmi lukrativní činností, jež může korporacím vynášet biliony dolarů. Zbohatnout na těchto technologiích plánují dokonce i obři, jako je ExxonMobil. Environmentalisté však považují tuto metodu za kontroverzní, neboť demotivuje společnosti od investic do obnovitelných zdrojů. 

Spojené státy jsou po Číně druhým největším znečišťovatelem planety. Připadá na ně 12,6 procenta všech vypouštěných emisí skleníkových plynů, uvádí web faktaoklimatu.cz.