Úložiště jaderného odpadu: vláda si má vybrat ze čtyř lokalit

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín Zdroj: anna vackova E15

Jaderná elektrárna Temelín
Jaderná elektrárna Temelín
3
Fotogalerie

Hlubinné úložiště jaderného odpadu má v Česku vzniknout na jedné ze čtyř lokalit následujících lokalit, které vybral poradní panel expertů Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO). Ve hře tak zůstávají Janoch u Temelína, Horka na Třebíčsku, Hrádek na Jihlavsku či Březový potok na Klatovsku. Návrh musí ještě schválit Rada SÚRAO, finální slovo bude mít vláda.

Dosud se uvažovalo o devíti lokalitách, počet vytipovaných míst se má podle dřívějších informací snížit k 30. červnu letošního roku. Z původního seznamu tak podle návrhu panelu mají vypadnout lokality Kraví hora na Žďársku, Čertovka na pomezí Ústeckého a Plzeňského kraje, Magdaléna na Táborsku, Čihadlo na Jindřichohradecku a lokalita Na Skalním u Dukovan.

Mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) Štěpánka Filipová zdůraznila, že se nejedná o definitivní zúžení počtu potenciálních lokalit. „Poradní panel expertů SÚRAO projednal závěry výzkumných prací. Nyní je posoudí Rada SÚRAO, která doporučí MPO další postup,“ řekla.

Úložiště, v němž by měly být trvale v hloubce půl kilometru uloženy tisíce tun vyhořelého paliva z jaderných elektráren, má v Česku vzniknout do roku 2065. Náklady na jeho stavbu a provoz mají podle dřívějších informací dosáhnout zhruba 111 miliard korun. Nyní se vyhořelé palivo z jaderných bloků ukládá do meziskladů přímo v areálech elektráren.

Postup státu při hledání úložiště dlouhodobě kritizuje Platforma proti hlubinnému úložišti, jež sdružuje 32 obcí a měst a 16 spolků. Úložistě ve své blízkosti odmítají prakticky všechny dotčené obce. Proti úložišti v lokalitě Horka chce bojovat i městys Budišov s 1200 lidmi. „Jak jsme bojovali celých 15 nebo 17 let,“ řekl budišovský starosta Petr Piňos. „Nebyla tam hodnocená hustota osídlení. Prostě nebyl brán zřetel na lidi, a to mě mrzí. Byla tam pouze hornina a nic víc,“ míní.

Smířlivěji se k plánům staví Ivo Machálek, starosta Týna nad Vltavou, který leží v sousedství Temelína. „Jestli už tady mám sedm kilometrů daleko jadernou elektrárnu, nebude mi asi už moc vadit, jestli deset kilometrů daleko bude úložiště, ale nechtěl bych to obyvatelům vnucovat,“ řekl.

Krajské volby 2020 v Plzeňském kraji >>>

Poradní panel expertů vznikl loni z podnětu ředitele SÚRAO Jana Prachaře. Správa tehdy uvedla, že jeho členy jsou za SÚRAO Lukáš Vondrovic, za MPO Tomáš Rosendorf, Petr Špaček z Masarykovy univerzity v Brně, Jaroslav Pacovský z ČVUT v Praze, Aleš Froňka ze Státního ústavu radiační ochrany, Martin Holý z ministerstva životního prostředí a představitel nominovaný lokalitami - Matěj Machek z Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR.

Návrh panelu nyní projedná Rada SÚRAO. Ta je poradním orgánem MPO, členy jmenuje ministr průmyslu a obchodu. Jsou mezi nimi zástupci orgánů státní správy, původců radioaktivních odpadů a veřejnosti. Předsedá ji náměstek MPO pro suroviny a energetiku René Neděla, dalšími členy jsou například ředitel divize jaderná energetika ČEZ Bohdan Zronek nebo předseda sdružení Energetické Třebíčsko a bývalý starosta Dukovan Vítězslav Jonáš. Konečné slovo bude mít vláda.