Unipetrol a spol. budou vysvětlovat, jak mají pokryté dodávky pohonných hmot na 30 dní

Unipetrol

Unipetrol Zdroj: profimedia.cz

Unipetrol
Ilustrační foto
Ilustrační foto
4
Fotogalerie

Do Česka přestala proudit surovina z ropovodu Družba. Pracovní skupina Národní organizace pro společný postup ve stavu ropné nouze (NESO) bude v pondělí jednat o tom, jak mají dodavatelé pohonných hmot v Česku pokryty jejich dodávky. Pro E15.cz to upřesnil šéf Státní správy hmotných rezerv Pavel Švagr, který jednání svolal.

Švagrem svolanou pracovní skupinu tvoří mimo jiné představitelé České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu (ČAPPO) a firem Unipetrol, Mero, MOL, Čepro, OMV a Shell. „Bude nás zajímat, jak mají pokryté dodávky pohonných hmot pro český trh na příštích třicet dní,“ uvedl Švagr. Dodal ale, že zásobování Česka může pokračovat, protože rafinerie v Kralupech nad Vltavou je zásobována ropovodem TAL.

„Nepřetržitost zpracování ropy v českých rafineriích a dodávek paliv na čerpací stanice v regionu je zajištěna,“ uvedl pro E15.cz mluvčí společnosti Unipetrol Pavel Kaidl. Firma spadá do polské skupiny PKN Orlen. „Rafinerie v Płocku, Litvínově, Kralupech a Mažeikiai patřící do našeho holdingu fungují v normálním režimu a mají zajištěné dodávky surovin,“ dodal Kaidl.

Podobně mluví i jednatel společnosti ENA a výkonný ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií Jiří Gavor. "Je to velmi nepříjemná situace, která postihla i řadu dalších států, a určitě nebude dlouhodobá," uvedl Gavor pro E15.cz . Zdůraznil, že Česko má diverzifikované dodávky ropy.

V polovině dubna předseda SSHR uvedl, že nouzové zásoby ropy a ropných produktů v Česku ke konci března meziročně klesly zhruba o tři dny na 83,71 dne průměrných čistých denních dovozů. ČR tak už třetí rok neplní směrnici EU, podle které má být zásoba na 90 dní. "Pokud bude potřeba, jsme připraveni uvolnit na trh v ČR nouzové zásoby," ujistil nicméně dnes.

Unipetrol v Česku provozuje rafinerii v Litvínově a v Kralupech nad Vltavou. Ruskou sirnou ropu zpracovává však pouze rafinerie v Litvínově. Roční kapacita obou českých rafinerií je dohromady zhruba devět milionů tun ropy, z čehož na tu litvínovskou připadá necelých šest milionů tun.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Švagrem svolanou pracovní skupinu tvoří mimo jiné představitelé České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu (ČAPPO) a firem Unipetrol, Mero, MOL, Čepro, OMV a Shell. Jde o jednu z pracovních skupin Národní organizace pro společný postup ve stavu ropné nouze (NESO), která je poradním orgánem předsedy SSHR a zabezpečuje koordinaci nouzových vnitrostátních opatření.

 

 

 

 

 

S výpadky dodávek ropy prostřednictvím Družby jsou už z minulosti zkušenosti, a to zejména z 90. let. Přerušení dodávek přitom mělo nejrůznější příčiny - od požadavku SSSR na platbu ve volně směnitelné měně přes spory mezi Ruskem a Ukrajinou o výši tranzitních poplatků až po zaplněné české zásobníky. Potíže s dodávkami občas působilo i počasí.