V Česku se plánují nové zásobníky plynu

Zásobník plynu

Zásobník plynu Zdroj: RWE

V Česku mají vzniknout nové zásobníky plynu. Jeden z nich plánuje firma MND Gas Storage ze skupiny KKCG v Dambořicích na jižní Moravě, ve stejném regionu chce rozšířit kapacitu stávajícího zásobníku v Uhřicích. Další zásobníky na Břeclavsku a v Rožné na Žďársku chystají společnosti Česká naftařská a GSCeP. Vyplývá to ze zprávy Energetického regulačního úřadu (ERÚ) o energetice plynárenství za rok 2010.

„Při realizaci těchto investic vzroste skladovací kapacita podzemních zásobníků plynu v ČR o víc než jednu miliardu metrů krychlových, čímž se přiblíží 50 procentům celkové roční spotřeby plynu,“ uvedl energetický úřad.

Největším provozovatelem podzemních zásobníků v Česku je nyní společnost RWE Gas Storage, která disponuje skladovací kapacitou 2,5 miliardy metrů krychlových. Další zásobníky vlastní společnosti MND Gas Storage a SPP Bohemia. Kapacita všech zásobníků plynu v Česku by se měla v následujících letech zvýšit na 4,75 miliardy kubíků.

Výstavba nových zásobníků patří podle ERÚ do investic, které se uskuteční za tři a více let. Naopak do tří roků mají podle zprávy regulačního úřadu získat tuzemské plynovody nové napojení na Rakousko a Polsko. Ještě letos má být česká plynárenská soustava spojená s polskou prostřednictvím plynovodu Třanovice - Skoczów. Plynaři plánují dva přeshraniční plynovody do Rakouska. Mají vzniknout v úsecích Břeclav - Reintal a Záhoří - Spáleniště.

Plánované plynovody napojí Česko na Nabucco i Nord Stream

Na jihu Moravy připravovaný plynovod propojí Česko s rakouským Baumgartenem. Právě zde, v hlavním středoevropském obchodním místě pro plynaře, má končit plánovaný plynovod Nabucco, který by po roce 2017 měl přivést do střední Evropy plyn z oblasti Kaspického moře a Blízkého východu.

Výstavbou plynového propojení na sever Česko do budoucna také získá možnost dovážet plyn přepravovaný ve zkapalněné podobě do polského terminálu u Štětína. První propojení s Polskem se otevře v září.

Ještě letos v září mají dělníci začít pokládat na severu Čech a v Českém lese potrubí plynovodu Gazela ve směru do Německa. Gazela by měla být největším českým vnitrostátním plynovodem. Česko a Německo se chtějí přes tento plynovod připojit k baltickému plynovodu Nord Stream, který je pro ruský plyn vůbec první cestou mimo území ostatních postsovětských republik.

Právě kvůli německé poptávce bude plynovod dimenzovaný na 30 miliard metrů krychlových ročně, což je třikrát víc, než kolik spotřebuje celé Česko.

Zhruba 75 procent plynu spotřebovaného v Česku tvoří surovina dovezená z Ruska, přibližně čtvrtina se dováží z Norska. Domácí produkce pokrývá kolem jednoho procenta celkové spotřeby.

Tuzemská spotřeba plynu v prvním pololetí podle odhadu České plynárenské unie a údajů ERÚ meziročně klesla o zhruba osm procent na 4,5 miliardy metrů krychlových. Za celý loňský rok spotřeba plynu činila téměř devět miliard metrů krychlových, což představovalo meziroční růst o deset procent.