V Druchemě se válčí. Vedení na nás udělalo podvod, tvrdí šéf Inekonu

Lepidlo Herkules od firmy Druchema

Lepidlo Herkules od firmy Druchema Zdroj: Michael Tomes/E15

Chemickému družstvu Druchema se letos s tradiční značkou lepidla Herkules podařilo poprvé proniknout do středoevropské sítě řetězce Tesco. Firma posiluje i s dalšími retro značkami typu velikonočních barev Ovo nebo běžkařských vosků Skivo. Současně však řeší spor s většinovým podílníkem. Tím je skupina Inekon, dodavatel tramvají a továren na klíč.

Obě strany se soudí kvůli tři roky staré změně stanov. Nově určují pravidlo co družstevník, to jeden hlas. Inekonu se to nelíbí. Jeho majorita kvůli tomu ztratila význam. Soud první instance již dal za pravdu Druchemě. Inekon vlastněný podnikatelem Josefem Huškem se však odvolal.

Nové stanovy odsouhlasila členská schůze družstevníků Druchemy v roce 2013. „O schůzi Inekon věděl, stanovy si mohli předem prostudovat. Fyzicky na té členské schůzi, kde se všechno probíralo za přítomnosti notářů, byli, změnu odsouhlasili,“ uvedl předseda představenstva Druchemy Jiří Daněk.

Navíc tvrdí, že princip co podílník, to jeden hlas bez ohledu na velikost podílu, je při rozhodování v družstvech obvyklý. Velikost podílu pak má význam jen při výplatě dividendy nebo při prodeji firmy.

„Vedení Druchemy na nás udělalo podvod. Bez našeho vědomí změnilo stanovy,“ odpovídá šéf Inekonu Hušek. „Druchemu jsme v devadesátých letech zachránili, díky našim zástavám firma získala úvěr. A oni na nás udělají takový podraz,” dodal. Většinový podíl Inekonu v Druchemě má podle Huška kvůli tomu aktuálně nulovou hodnotu.

Tržby Druchemy se pohybují kolem sta milionů korun. V čistém společnost vydělává jednotky milionů. Aktuálně má firma zhruba sedmdesát zaměstnanců. Před rokem 1989 byla Druchema s dvěma tisícovkami pracovníků největším chemickým družstvem v Československu.

Byznys story družstva Druchema čtěte ve čtvrtečním vydání deníku E15.