Výrobě kabelů pro letadla a obrněnce dominují ženy

Výroba kabelových svazků - Ray Service

Výroba kabelových svazků - Ray Service Zdroj: Ray Service

Výroba kabelových svazků - Ray Service
2
Fotogalerie

Na manuální zručnosti žen stojí už dvacet let byznys firmy Ray Service, která dodává součástky pro letouny Airbus a Boeing nebo pro americkou či německou vojenskou pozemní techniku. Spolu s Meoptou a dalšími českými podniky se má podílet na výrobě pásových obrněných transportérů pro armádu za více než pět desítek miliard korun.

„Naši zaměstnanci musí být schopni číst složité technické výkresy a schémata a zároveň rozumět, jaká je funkce jimi vyráběného zařízení v koncovém produktu,“ řekl Jakub Gabriel, výkonný ředitel a spolumajitel firmy Ray Service. Ta vyvíjí a nabízí speciální kabelové svazky a komponenty, elektromechanické celky a různá elektronická zařízení. Zaškolení zaměstnanců ve výrobě trvá půl roku až rok.

Kromě předních leteckých koncernů patří mezi zákazníky Ray Service i britská zbrojovka BAE Systems, německé Rheinmetall Defence a Krauss Maffei Wegmann nebo americko-španělská General Dynamics European Land Systems (GDELS).

Ženy působí v Ray Service na všech úrovních. „Máme deset šéfek výrobních týmů a nad nimi tři výrobní dispečerky. Na úrovni managementu pracují finanční ředitelka a personální ředitelka, ve středním managementu mají nezastupitelnou roli vedoucí pracovních týmů nákupu a prodeje, rovněž v ženském zastoupení,“ popsal Gabriel.

Celkem ve firmě pracuje 247 zaměstnanců, z toho je 168 žen, tedy téměř 70 procent. V samotné výrobě, kterou kvůli náročnosti na přesnost nelze svěřit automatizovaným strojům, je pak poměr o mnoho vyšší. Ženy zde tvoří 90 procent personálu.

Při náboru nových sil jsou důležité schopnosti, nikoliv formální vzdělání. Mzda se z velké části odvíjí od produktivity dané pracovnice nebo pracovníka. I když je situace na trhu práce napjatá, problémy podle Gabriela zatím nejsou. „Stále si mezi uchazeči můžeme vybírat,“ dodal.

Převážně ženy pracují také v moravskoslezské společnosti KES produkující kabely pro světlomety. V prosinci uvedla do provozu výrobní halu v polské Vladislavi, kde aktuálně pracuje na 50 lidí. „Cílový stav je 300 zaměstnanců, s náborem začneme hned v lednu," upřesnil manažer polského závodu Petr Kania.

KES zaměstnává v domácím areálu ve Vratimově u Ostravy 1600 lidí, z toho více než 90 procent jsou ženy.

Ray Service se má spolu s podniky jako například Meopta, Mesit, Retia, ELDIS, Excalibur Army nebo JHV Engineering zapojit do výroby 210 pásových obrněnců, s jejichž dodavatelem chce příští léto uzavřít ministerstvo obrany smlouvu.

Pro vozidla Ascod koncernu GDELS, který se uchází o armádní zakázku, dodává už nyní společnost ze Starého Města u Uherského Hradiště vnější osvětlení, které se svou intenzitou a barevností přizpůsobuje okolnímu prostředí. Dále to jsou hasicí systémy či strukturovaná kabeláž. S BAE Systems, která Česku nabízí obrněnce CV-90, pak Ray Service spolupracuje na projektu samohybných minometů Mjölner, pro který vyvíjí kabelové svazky.