Obrana vybrala advokáty na pomoc s nákupem bojových vozidel

BVP-2 (ilustrační foto)

BVP-2 (ilustrační foto) Zdroj: Alexandr Malachovský / Blesk

Ministerstvo obrany
BVP
BVP
Modernizované BVP Šakal od Excalibur Army
5
Fotogalerie

Ministerstvo obrany už vybralo vítěze soutěže na advokátní kancelář, která resortu pomůže s přípravou tendru na nákup bojových vozidel pěchoty (BVP) za více než 50 miliard korun. Úřad se ale nyní musí vypořádat s námitkou, kterou jeden z účastníků podal, řekl Jiří Caletka z tiskového oddělení ministerstva obrany. Nepravomocně soutěž vyhrála advokátní kancelář Havel & Partners. Jde o jednu z největších právnických firem.

O vypsání zakázky rozhodla bývalá ministryně obrany Karla Šlechtová (za ANO). Na začátku května novinářům řekla, že tak velký tendr na nákup BVP by bez konzultací nebyl žádný úřad schopen zadat. Bude se jednat o jednu z největších zakázek vypsaných v historii České republiky.

„Vyhlášená veřejná zakázka Právní podpora a služby akce Pásové bojové vozidlo pěchoty a jeho modifikace, která byla administrována Národním elektronickým nástrojem (NEN), prošla soutěží v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek,“ uvedl Caletka. Poznamenal, že vítěz tendru byl vybrán, do pondělí ale byla lhůta na podání námitek. Jeden účastník toho využil. S jeho námitkami proti průběhu zakázky se nyní musí úřad vypořádat.

Vítěze zakázky proto ministerstvo nesdělilo. Uspěla největší česko-slovenská nezávislá právnická firma Havel & Partners. Do konce loňského roku fungovala pod názvem Havel, Holásek & Partners. Advokátní kancelář Havel & Partners má tým téměř 200 právníků, 100 advokátů a 500 spolupracovníků. Právní poradenství poskytuje ve 12 světových jazycích ve více než 80 zemích světa.

Armáda chce za zhruba 53 miliard pořídit 210 pásových bojových vozidel pěchoty. Podle dřívějších informací bude chtít koupit sedm variant BVP, tedy vozy bojové, velitelské, průzkumné, ženijní, zdravotnické, dělostřelecké a vyprošťovací. Jejich plánovaná životnost je 30 let. Vyzbrojeny by měly být kanonem ráže 30 milimetrů, kulometem i protitankovým raketovým kompletem. Nahradí zastaralá pásová vozidla, která mají vojáci ve výzbroji nyní.