Westinghouse na Ukrajině dokončí se staršími díly jadernou elektrárnu ze sovětské éry

Ukrajina plánuje dva nové bloky elektrárny Chmelnický, kde byla výstavba přerušena v roce 1990.

Ukrajina plánuje dva nové bloky elektrárny Chmelnický, kde byla výstavba přerušena v roce 1990. Zdroj: Jaderná elektrárna Chmelnický

Ukrajina plánuje dva nové bloky elektrárny Chmelnický, kde byla přerušena výstavba v roce 1990.
Ukrajina plánuje dva nové bloky elektrárny Chmelnický, kde byla přerušena výstavba v roce 1990.
Ukrajina plánuje dva nové bloky elektrárny Chmelnický, kde byla přerušena výstavba v roce 1990.
Zástupci Energoatomu a společnosti Westinghouse podepsali dohodu.
Představitelé Energoatomu se byli v září podívat ve skladu společnosti Westinghouse.
10
Fotogalerie

Společnost Westinghouse se dohodla s ukrajinskou státní firmou Energoatom na výstavbě dvou bloků jaderné elektrárny Chmelnický na západě země. Využije zřejmě více než třicet let staré pozůstatky výstavby ruských reaktorů VVER-1000 i díly ze zrušené americké jaderné elektrárny V.C. Summer. Plány Kyjeva jdou však mnohem dál, do roku 2040 chce takřka zdvojnásobit kapacitu jaderných zdrojů.

„Dohoda otevírá novou etapu vývoje ukrajinského jaderného sektoru. Výstavba nových bloků je zásadní pro energetickou nezávislost naší země. Navíc se stáváme hnací silou, která povede Evropu k uhlíkové neutralitě,“ řekl k dohodě šéf Energoatomu Petro Kotin. Westinghouse si od ní slibuje průlom, který mu zajistí výstavbu dalších reaktorů v zemi.

Budování bloků Chmelnický 3 a 4 začalo v osmdesátých letech v době havárie v Černobylu. Skončilo v roce 1990, kdy úřady v reakci na katastrofu vyhlásily moratorium na stavbu nových reaktorů. Jeden z bloků byl v té době dokončen ze tří čtvrtin, druhý z necelé třetiny. Každý ze dvou ruských reaktorů VVER-1000 měl mít výkon 1000 megawattů. Westinghouse teď využije své vlastní reaktory AP1000.

Představitelé Energoatomu se už v září byli podívat ve skladu americké společnosti v Jižní Karolíně na komponenty z výstavby dvou bloků elektrárny V.C. Summer, která byla zastavena v roce 2017. Pravděpodobně poslouží k dokončení čtvrtého bloku ve Chmelnickém. „Kompletní sada dílů pro jaderný zdroj je k dispozici. Jejich využitím dokážeme výrazně zkrátit dobu výstavby,“ pochvaloval si tehdy Kotin.

Video placeholde
Green deal pro Evropu. Co to je a jak má pomoci od zhoršování životního prostředí? • Videohub

Energoatom provozuje patnáct reaktorů o výkonu téměř čtrnáct gigawattů a dává najevo, že v jádru vidí budoucnost. „Naším cílem je mít do roku 2040 kapacitu 24 gigawattů. Chystáme se na to s pomocí našich specialistů a zahraničních partnerů,“ dodal Kotin. Další reaktory od Westinghouse by mohly vzniknout v Záporoží a Rivném. Země by chtěla jadernou energii využít také k ekologické těžbě bitcoinů.

Odborníci jsou ale k plánům skeptičtí mimo jiné z finančních důvodů. Předpokládají, že dva bloky v Chmelnickém budou stát deset miliard dolarů a Ukrajina si na ně patrně půjčí od americké státní Export-Import Bank.

Westinghouse se zřejmě bude se svým reaktorem AP1000 ucházet i o tendr na dostavbu Dukovan. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) minulý týden uvedl, že stát obdržel bezpečnostní dotazníky od všech tří potenciálních uchazečů. Americké společnosti by tak měly konkurovat francouzská společnost EdF a jihokorejská KHNP.