Z bruselské kasy připlula ČEPSu rekordní dotace

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

Provozovatel české přenosové soustavy ČEPS dosud získal na přípravu a stavbu nových vedení a rozvoden z evropského fondu pro financování klíčové infrastruktury přes čtyři miliony eur. To je nejvíce, kolik české firmy z energetické části toho balíku inkasovaly. Další dva miliony eur může ČEPS dostat ještě v prvním pololetí.

 

Peníze poslouží ke zpracování dokumentace pro územní rozhodnutí stavby vedení Vítkov–Přeštice a Vernéřov–Vítkov a nové rozvodny Vítkov.

„Získané dotace dokazují, že náš investiční plán obsahuje projekty, které zajistí spolehlivý provoz přenosové soustavy a také přispívají k naplnění evropských cílů s ohledem na bezpečnost propojené soustavy,“ uvedl šéf ČEPS Jan Kalina. Dotace se nicméně na celkových několikamiliardových nákladech staveb podílejí jen v jednotkách procent.

Z téhož fondu získal přes 1,5 milionu eur také správce tranzitních plynovodů Net4Gas na přípravné studie propojení do Polska a Rakouska. Na stavbu plynovodu do Polska mohla firma spolu s polským Gaz System použít 63 milionů eur, ale kvůli zpoždění projektu peníze propadly a bude třeba o ně znovu žádat.

Dva projekty má na seznamu prioritních evropských staveb i provozovatel ropovodů MERO. Týkají se zvýšení kapacity ropovodu TAL, jímž do Česka proudí ropa z Terstu, a nového ropovodu do německé rafinérie Leuna. „Projekty jsou v počáteční fázi příprav. O dotaci jsme nepožádali, neboť o realizaci zatím nebylo rozhodnuto,“ uvedla mluvčí MERO Radomíra Doležalová.

Ve hře o peníze na klíčovou infrastrukturu je také Energetický a průmyslový holding prostřednictvím slovenské dcery Eustream, která provozuje slovenské tranzitní plynovody. Ta v listopadu požádala o dotaci na stavbu plynovodu do Polska a o peníze na studii proveditelnosti plynovodu Eastring, jenž by měl propojit střední Evropu s Balkánem.