Zájemce o ostravské hutě apetit nekrotí. Chce nakupovat na Blízkém východě

Britský miliardář Sandžív Gupta

Britský miliardář Sandžív Gupta Zdroj: profimedia.cz

Britský průmyslový konglomerát Liberty House jedná o koupi produkce oceli a hliníku ve Spojených arabských emirátech. Zprávu přinesl server The National citující jednoho z představitelů společnosti. „Výrazně jsme pokročili v jednáních o dvou nových akvizicích, které bychom mohli oznámit v příštím roce,“ řekl serveru Dave Dawson, šéf Liberty House Industries, jedné z dceřiných společností konglomerátu.

Firma v zemi už dodává materiály pro rozšíření mezinárodního letiště Al-Maktúma a dubajského metra. Většina produkce ovšem směřuje do místní ropné a plynové infrastruktury.

Mateřská společnost Liberty House působí v 30 zemích světa. Je součástí GFG Alliance, kterou vlastní britský miliardář Sandžív Gupta. Agresivní akviziční strategie společnosti se dotkla i České republiky. Liberty House totiž kupuje balíček sedmi evropských producentů oceli od indické skupiny ArcelorMittal a jedním z nich jsou i ostravské hutě. Transakci musí nejdříve schválit Evropská komise, kvůli nedostatečné transparentnosti ji kritizují odboráři.

Roční tržby Liberty House dosahují 15 miliard amerických dolarů. Od akvizice ve Spojených arabských emirátech si společnost slibuje navýšení tržeb v regionu o pětinu.